EU onderzoekt toelaatbaarheid Windows 2000

De Europese Commissie zet Windows 2000 in de beklaagdenbank, nog vóór de vervanger van Windows NT is uitgebracht. Commissaris Mario Monti van Mededinging kondigde gisteren aan onderzoek te gaan doen naar het nieuwe besturingssysteem.

Daarin moet aan het licht komen of Microsoft met Windows 2000 een niet toelaatbare positie op de markt verwerft.
Behalve de markt voor besturingssystemen is de Commissie ook bang voor een overheersende positie waar het gaat om de ontwikkelingen in de elektronische handel. Monti: "De Commissie bekijkt of Microsoft onderdelen voor Windows 2000 op een dusdanige manier ontwikkelde dat het daarmee in staat zijn zal zijn dominantie in besturingssystemen voor PC's uit te bouwen naar andere markten." De Commissie heeft 'tot op heden nog geen zicht' op het feit of Windows 2000 daadwerkelijk een inbreuk is op de concurrentiebepalingen van de EU, aldus Monti. Hij zegt op het spoor te zijn gezet door zowel eindgebruikers als concurrenten. Microsoft krijgt van de Commissie vier weken de tijd om te reageren.
In een eerste reactie reageert Microsoft onderkoeld. "We zullen volledige medewerking aan het onderzoek verlenen. Het onderzoek zal op geen manier de commerciële beschikbaarheid van Windows 2000 in de weg zitten." Verder stelde het concern dat het de client- en serverversies van het besturingssysteem apart van elkaar in de markt zal zetten. Van koppelverkoop is geen sprake, aldus Microsoft. Volgens het bedrijf reageert de Commissie met name op een klacht die vorig jaar aanhangig werd gemaakt door Sun Microsystems.
De Commissie zal waarschijnlijk ook de klacht heropenen die de Franse distributeur Micro Leader in 1996 al aanhangig maakte. De Commissie verwierp die klacht, maar kreeg in december van het Europese Hof van Justitie de opdracht de zaak opnieuw te onderzoeken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-10T00:00:00.000Z Redactie Computable