IBM rekent zich rijk met Windows 2000

Elke dollar die een gebruiker uitgeeft aan Windows 2000 genereert nog eens negen dollar die nodig is om de applicaties voor dit systeem te integreren met de bestaande IT-omgeving. Vooral bedrijven overgaan op e-handel hebben extra hardware, software en diensten nodig om Windows 2000 in de bestaande structuur in te passen.

Met deze rekensom in het achterhoofd ging IBM al in 1997 nauw met Microsoft samenwerken. De voorspellingen over de omvang van de Win 2000-markt lopen uiteen, maar onderzoekers en analisten zijn het erover eens dat het besturingssysteem, dat officieel op 17 februari uitkomt, een flink marktaandeel zal veroveren.
Roy Clauson, directeur van het IBM-centrum voor Microsoft Technologie, motiveert de investering in de samenwerking. "Uit eigen onderzoek blijkt dat bijna 90 procent van de bedrijven uit de Fortune top-1000 zakelijke applicaties draait op drie of meer besturingssystemen. IDC-onderzoek toont aan dat in Europa 80 procent van alle bedrijven twee of meer systemen gebruiken. Om bedrijven te helpen met integratie van Win 2000 is aanpassing van hardware en software nodig, en hulp bij de implementatie."
De afstemming op IBM's software is volgens plan verlopen, al zijn er wel problemen geweest. "Zolang je met de software binnen Windows bleef, waren er geen problemen. De verbinding met Unix- en mainframe-omgevingen heeft meer aanpassingen nodig gemaakt dan verwacht." Bij de lancering kunnen IBM's belangrijkste producten, waaronder DB/2, MQSeries, Lotus Domino en Visual Age for Java, met Win 2000 werken.
Ondanks alle ophef over Win 2000 komt het gebruik waarschijnlijk langzaam op gang. Gartner Group adviseert niet over te stappen. Het licentiemodel verplicht de gebruiker in feite iedere drie jaar een opwaardering te kopen. Ook op de technische eigenschappen is kritiek. Microsoft werkt naar verluidt al aan een servicepakket voor reparatie van programmafouten. Onderzoeksbureau Evans Marketing Services vroeg vierhonderd grote Amerikaanse bedrijven naar hun plannen. Twee van de drie softwaremanagers wil nog een jaar wachten met het aanpassen van de applicaties. Eén op de drie is helemaal niet van plan applicaties aan te passen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.