IDC praat Gartner na over Windows 2000

Onderzoeksbureau IDC velt eenzelfde oordeel over Windows 2000 als 'conculega' IT-analistenfirma Gartner Group. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft zal pas langzaam in gebruik raken bij bedrijven.

IDC voorspelt dat brede acceptatie van de nieuwe NT-uitvoering nog zes maanden tot een jaar op zich laat wachten. De oorzaak hiervoor is de twijfel van gebruikers ten aanzien van de stabiliteit van de verbeterde systeemsoftware.
"Sommige bedrijven zullen Windows 2000 wel vrij snel gaan gebruiken, afhankelijk van hun ervaringen met Windows NT", nuanceert onderzoeksdirecteur Dan Kusnetzky van IDC. "Maar er zal hoe dan ook voorlopig geen enorme groei zijn."
Pas tegen 2004 zal de Professional-uitvoering van Windows 2000 de tweede positie bekleden op de ranglijst van meestgebruikte PC-besturingssystemen, aldus IDC. De nummer één is dan nog altijd Windows 98, zo voorspelt het onderzoeksbureau.
Wat de drie Server-uitvoeringen betreft zijn de voorspellingen ook aan de behoudende kant. Kusnetsky verwacht dat Windows NT/2000 tegen 2004 wel het meestgebruikte server-besturingssysteem zal zijn. Het marktaandeel van het Microsoft-platform is dan ongeveer twee keer zo groot als dat van de nummer twee. Die concurrerende platformen blijven echter nadrukkelijk aanwezig, aldus de analist.
Deze sombere geluiden weerhouden computerfabrikanten er niet van om zo snel mogelijk systemen, ondersteuning en grootse plannen voor het nu verkrijgbare besturingssysteem aan te kondigen. IBM, Dell, Compaq en Hewlett-Packard bevinden zich onder de gebruikelijke volgers.
Compaq slaat zich zelfs op de borst met plannen om zijn servers met Windows 2000 op te voeren tot bedrijfskritisch niveau. Daarvoor levert het bedrijf onder eigen naam de krachtige cmp-machines (cellular multi-processor) van Unisys. Op termijn wil Compaq die cmp-architectuur vervangen door een eigen ontwerp, dat is gebaseerd op Tandem- en DEC-technologie. Die architectuur is nu echter nog niet gereed.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-17T00:00:00.000Z Redactie Computable