'Garage' moet HP ingang geven bij dotcom's

"Met ons HP Garage Program gaan we de strijd aan met IBM en Sun, en in mindere mate Compaq", zegt Rudi Schmickl, manager business critical computing unit bij Hewlett-Packard Europa.

Dit investeringsprogramma moet ervoor zorgen dat HP voet aan de grond krijgt bij Internet-starters. Die zullen, als ze succes hebben, hun IT-infrastructuur via hun technologiepartner willen regelen.
Het HP Garage-programma is gericht op Internet-starters die actief zijn op de zakelijke markt, zoals Internet-aanbieders, aanbieders van e-commercie en bedrijven die actief zijn in handel via mobiele apparatuur. Het garage-project past in HP's 'e-services-portfolio'. Dat past weer in Carly Fiorina's strategie om het bedrijf 'opnieuw' uit te vinden met het doel sneller te kunnen reageren op marktontwikkelingen. "Ga terug naar de garage", zei deze topvrouw tegen haar medewerkers.
"Ons programma bestaat uit vier fases", vertelt Schmickl. "De eerste is financieel: wij bieden per deelnemer een investering aan tot maximaal twee miljoen dollar in de vorm van computersystemen, software, ondersteuning en/of advies, vanuit het HP-platform bekeken. Dit geldt voor de eerste zes maanden dat een starter actief is. Na fase één bieden wij samen met partners als Nokia en Oracle hulp aan bij het verder inrichten van de IT-architectuur. Fase drie bestaat uithosting-diensten, waarbij de toepassingen van de Internet-bedrijven bij ons op onze servers draaien. De laatste fase draait om marketing: wij ondersteunen de partner in het vestigen van zijn naam."
De Internet-starter kan in ruil voor een investering kiezen uit drie contracten: hij betaalt na zes maanden geld voor de af te nemen diensten, en gaat hiervoor een overeenkomst aan voor twee tot drie jaar; HP neem een belang in het bedrijf; of HP krijgt een percentage van de opbrengst. Volgens Schmickl zal zo'n 60 procent voor het eerste model kiezen. "Wij willen nadrukkelijk niet de rol van durfkapitalist spelen. Het gaat ons allereerst om het wegzetten van de apparatuur. Wij werken ook met investeerders samen. Met onze kennis en ervaring kunnen we hen adviseren over een investering om zo het risico te verkleinen", aldus Schmickl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-03T00:00:00.000Z Redactie Computable