Hackers kraken eBook van Stephen King

Riding the Bullet van Stephen King, één van de eerste boeken die eerst in het eBook-formaat wordt gepubliceerd om pas daarna als gedrukt boekwerk te verschijnen, is door hackers gekraakt. De gehackte versie is nu op een aantal websites beschikbaar en op te halen zonder ervoor te betalen.

Het digitale boek van Stephen King was bedoeld als experiment. De titel zou in eerste instantie alleen als een eBook worden uitgegeven. Uitgever Simon & Schuster en de auteur wilden daarmee uitproberen hoe consumenten zouden reageren op boeken die niet zijn gedrukt, maar alleen als digitaal bestand beschikbaar zijn. Men had gehoopt zo nuttige informatie te kunnen vergaren die wellicht zou kunnen helpen om het traditionele kip-en-ei-probleem bij digitale boekformaten te doorbreken. Bij gebrek aan boektitels kopen consumenten immers geen eBook-lezers en zonder een fors aantal verkochte eBook-systemen zijn uitgevers niet bereid om titels in een digitaal formaat aan te bieden.
Riding the Bullet, eerder een flink verhaal dan een volwaardige roman, zou geleverd worden via bekende digitale boekwinkels als Amazon.com voor 2,50 dollar. Maar al na enkele dagen bleken gratis versies beschikbaar in nieuwsgroepen en op sommige door hackers gebruikte websites.
Hoewel het experiment nu in het water is gevallen, zou de financiële schade meevallen. Probleem is echter wel dat het feit dat een eBook-bestand zo gemakkelijk te kraken blijkt te zijn ongetwijfeld zowel handel als consument aan het denken zal zetten. Hoewel in principe iedere vorm van encryptie en beveiliging is te kraken, bleken hackers nu wel erg snel in staat een gekraakte versie van het boek te produceren. Het vertrouwen in eBook als commercieel levensvatbaar formaat kan daarmee een flinke deuk oplopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-04T00:00:00.000Z Redactie Computable