Concurrentie bedreigt thuisnetwerk-standaard

Netwerken en internetten via de stroom-contactdoos moet aan het eind van dit jaar realiteit zijn voor de thuisgebruiker. Ondertussen bekempen twee allianties van technologiebedrijven om de standaard.

Dertien tech bedrijven, waaronder Cisco, Intel en Compaq hebben de non-profit organisatie group Homeplug Powerline Alliance opgericht. Met hun product moet het mogelijk zijn PC's en andere apparaten aan het stroomnetwerk te 'hangen' om te communiceren en Internet-toegang delen. In theorie kan een stereo in de woonkamer geluid sturen naar een PC in een andere kamer en zijn koffiezetapparaat, vaatwasser of videorecorder met een PC te besturen.
Maar er zijn meer kapers op de kust. Tegen het einde van vorig jaar werd de Consumer Electronics Association (CEA) opgericht. De leden - met o.a Sony en Thompson Consumer Electronics en Amerikaanse stroombedrijven als Enikia, Adaptive Networks en iTran- streven naar een soortgelijke standaard.
Sommige bedrijven, waaronder 3Com en Panasonic en stroombedrijven zitten in beide organisaties. De twee organisaties kijken of ze gaan samenwerken.
Maar waarom zijn er nieuwe organisaties opgezet terwijl er al een standaard bestaat? Het draait om snelheid. The Homeplug Coalitie zegt sneller tot een standaard te kunnen komen dan CEA. Tenminste, dat zegt Enikia's vicepresident van Global Marketing Jarek Chylinsky.
De thuisnetwerk-markt begint interessant te worden, omdat breedbandig internet zijn weg vindt naar de huiskamers.
Voor draadloze netwerken bestaat al een standaard. Ook is het mogelijk om via een telefoonnetwerk aansluitingen thuis. Een telefoonnetwerk-kit laat computers communiceren via een telefoonadapter. Stroombedrijven wilden de boot niet missen en besloten ook met een standaard te komen.
De netwerkmarkt valt volgens analisten als volgt te verdelen. Ongeveer 50 tot 70 procent van de markt krijgt het telefoonnetwerk in handen, draadloos netwerken zal marktaandeel van 33 procent halen. Dan blijft er voor netwerk via stroomkabels minder dan 10 procent over.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-19T00:00:00.000Z Redactie Computable