IBM's lichte Linux-server is proefballon

IBM brengt in Japan een lichte Intel-server uit die is voorzien van het 'open source' besturingssysteem Linux. Klanten hebben voor deze Netfinity 1000 machine niet de keuze uit Windows 2000 of Linux als platform; hij is uitgerust met de distributie van Turbolinux.

Analisten menen dat IBM hiermee een proefballon oplaat in Japan die voorafgaat aan een mogelijke wereldwijde lancering van deze lichte Linux-server. De machine kost 1500 dollar en is bedoeld voor gebruik in het midden- en kleinbedrijf. Het is niet bekend of IBM ook programmatuur meelevert om een complete taakspecifieke, slanke server te bieden. De computerfabrikant onthult later deze maand zijn Linux-strategie.
Hoewel IBM zegt dat klanten zelf kunnen bepalen welke Linux-distributie wordt voorgeïnstalleerd, menen analisten dat de keuzevrijheid toch beperkt zal zijn. Ze verwachten dat het bedrijf de voorkeur geeft aan d�e Linux-versie die in een bepaalde regio het populairst is. IBM's keuze voor het gebruik van Turbolinux in Azië onderschrijft deze gedachte.
Een en ander heeft tot gevolg dat in de Verenigde Staten Red Hat en Caldera zullen moeten strijden om de gunst van IBM. De Duitse Linux-distributeur Suse, die al wel banden heeft met IBM, is overigens nog niet met name genoemd in de Europese plannen van de computerleverancier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-09T00:00:00.000Z Redactie Computable