Motorola ontwikkelt softmodem voor xDSL

Motorola komt met een op software gebaseerd DSL-modem dat veertig procent goedkoper is dan de bestaande op hardware gebaseerde equivalenten. Het bedrijf demonstreert het nieuwe apparaat deze week op de Windows Hardware Engineering Conference in New Orleans.

In het derde kwartaal van dit jaar verwacht de onderneming de eerste exemplaren te fabriceren en eind dit jaar met massaproductie te kunnen beginnen. PC-fabrikanten die het modem in hun producten inbouwen, ontvangen het naar verwachting in het eerste kwartaal van het volgende jaar. In de tweede helft van 2001 kan de consument de eerste met het modem voorziene producten tegemoet zien.
Het nieuwe product heeft als groot voordeel dat ISP's niet meer bij de klanten thuis een apart modem hoeven te installeren. Consumenten kunnen bij een wijziging van het DSL-protocol zelf de laatste versie van het protocol ophalen bij hun aanbieder. "Een van de redenen waarom de introductie van DSL zo langzaam verloopt, is dat zowel bij de aanbieder als bij de consumenten hardware geïnstalleerd moet worden", zegt Mike Tramontano, marketing directeur van de afdeling softwareproducten bij Motorola. "De DSL-standaard is nog volop in ontwikkeling. Consumenten kunnen met het softwarematige DSL-modem hun apparatuur sneller en eenvoudiger van een nieuwe versie voorzien. Zo'n aanpassing is veel moeilijker als het hardware betreft."
Het modem bestaat uit een PC-kaart, die de G.lite en G.dmt standaarden uitgegeven door de ITU (International Telecommunications Union) ondersteunt en zal ook toepasbaar zijn op de T1.413 standaard. Ook wat betreft transmissiesnelheden zegt het bedrijf de laatste ontwikkelingen te ondersteunen. Deze week kwamen Copper Mountain en Lucent Technologies los van elkaar met aankondigingen dat er nieuwe producten op komst zijn die de G.lite standaard verdubbelen tot 3 Mbps.
Tramontano zegt toe dat ook het op software gebaseerde DSL-modem deze snelheid op termijn aankan. Vooralsnog zullen de modems alleen geïnstalleerd worden op nieuwe generatie PC's met een kloksnelheid van minimaal 550Mhz.
Motorola, die het handelsmerk SoftDSL aangevraagd heeft voor het modem, beweert de eerste te zijn in het ontwikkelen van een volledig op software gebaseerd DSL modem, daarbij belovend dat het product veertig procent goedkoper zal zijn dan bestaande op DSP-chips gebaseerde producten ontwikkeld door fabrikanten als Alcatel.
Tramontano verwacht dat het product in het begin niet zo snel zal lopen. Het huidige op software gebaseerde v.90 modem van Motorola kent ook een langzame introductie. Het bedrijf zegt met alle grote PC-fabricanten in gesprek te zijn over de levering van het nieuwe modem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-27T00:00:00.000Z Redactie Computable