MP3.com komt platenmaatschappijen tegemoet

MP3.com gaat uit een ander vaatje tappen. Na de laatste nederlaag in de rechtszaal, waarbij een rechter de database-dienst my.mp3.com onwettig verklaarde, wil het bedrijf proberen buiten de rechtszaal met platenmaatschappijen tot een schikking te komen.

Om de platengiganten gunstig te stemmen, belooft MP3.com de database-dienst my.mp3.com ontoegankelijk te maken voor gebruikers. MP3.com-baas Robin Richards: "Hoewel we het niet eens zijn met de uitspraak van de rechtbank, willen we blijk geven van onze goede wil en ons verlangen om tot een zakelijke oplossing te komen. We werken onophoudelijk met alle grote platenlabels samen om tot een schikking te komen met betrekking tot de claims aangaande inbreuk op de auteursrechten. We hopen daarnaast overeenstemming te bereiken over licenties van hun auteursrechtelijk beschermde muziek."
De sussende geluiden van Richards maken vooralsnog weinig indruk op de platenmaatschappijen. Een zegsman van de Riaa (de koepelorganisatie die de grote Amerikaanse platenboeren vertegenwoordigt) doet de handreiking van MP3.com af als een 'logisch gevolg van de uitspraak van de rechter'. Wat voor handreiking, zo redeneert de Riaa, is het eigenlijk wanneer je een tent sluit die door een gerechtsuitspraak al tot sluiten gedoemd is?
My.mp3.com is een database-service die het mogelijk maakt voor gebruikers om auteursrechtelijk beschermde albums op te halen, mits de gebruiker in het bezit is van een origineel van dat album. Hoewel de database geen inkomsten oplevert voor MP3.com (bijna alle inkomsten komen voort uit reclame), is de database wel een van de grote trekkers van de site. De meeste muziek die via MP3.com te downloaden is, is van acts die niet onder contract staan bij een grote platenmaatschappij, en dus baat hebben bij MP3.com. Voor kleine artiesten biedt de site immers een manier om toch een (bescheiden) publiek te bereiken.
Al met al zien de zaken er voor MP3.com niet rooskleurig uit. De platenindustrie ruikt bloed - de Riaa en 'heavy metal'-band Metallica fileerden al eerder Napster in de rechtszaal - en heeft weinig sympathie voor de piraten die hen zo lang een doorn in het oog zijn geweest. Daarnaast zien de platenmaatschappijen zelf toekomst in hun eigen Internet-toko's. Erg genegen om concurrenten de helpende hand toe te steken zullen ze dus niet zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-15T00:00:00.000Z Redactie Computable