Twijfels over 'voorgelezen Internet'

Op stem gebaseerde Internet-portalen zijn een tamelijk nieuwe ontwikkeling op Internet. Deze portalen die via de telefoon te bereiken zijn, herkennen verbale opdrachten en beantwoorden met een computergegenereerde stem de vragen van gebruikers.

Het klinkt heel aardig, maar analisten vragen zich af of het toekomst heeft. In de branche zelf is men druk bezig met de ontwikkeling.
Een paar dozijn bedrijven houden zich inmiddels bezig met op stem gebaseerde informatieportalen. Het gaat dan om sites waar mobiele telefoongebruikers terecht kunnen voor nieuws, weersberichten, file-informatie en filmrecensies. Het idee is dat het gemakkelijker is voor mensen om webinhoud voorgelezen te krijgen, dan zelf met de Palm of de Pocket PC op zoek te gaan naar informatie.
Analisten menen dat de diensten die op stem gebaseerde portalen leveren alleen nuttig is voor mensen die zeer specifieke informatie nodig hebben (een goed restaurant binnen een kilometer van waar ze staan, bijvoorbeeld). Daardoor zal er te weinig klandizie worden gegenereerd om de dienst winstgevend te maken. Aan de andere kant, zo zeggen bedrijven in de branche, is er wel een groot potentieel publiek. Iedereen met een mobiele telefoon (of een vaste, hoewel dat minder zin heeft) kan een dergelijke portaal bereiken. Daarvoor is dus niet een dure Internet-telefoon of draagbare computer nodig. Slechts een gering percentage van de mobiele bellers hoeft gebruik te maken van de dienst om ze uit de rode cijfers te halen. Analisten moeten nog zien of ze dat lukt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-29T00:00:00.000Z Redactie Computable