Rechtszaak tegen MS binnenkort afgerond

Rechter Thomas Penfield Jackson houdt de spanning er nog even in. Microsoft heeft een 44 pagina's lang betoog had ingeleverd waarom de splitsing van de softwaregigant zo'n slechte zaak is.

Daarop besloot Jackson gisteren om Microsoft en het Amerikaanse ministerie van justitie tot woensdag de tijd te geven om nieuwe juridische argumenten aan te dragen.
Dat betekent dat hij op zijn vroegst eind volgende week pas zijn oordeel zal vellen. Jackson maakte het uitstel bekend in een telefonische persconferentie.
Zeventien Amerikaanse staten en het ministerie van justitie hebben de rechter gevraagd Microsoft op te splitsen in twee delen, een voor het besturingsprogramma Windows en een voor de softwareapplicaties zoals Office en Explorer. Twee Amerikaanse staten vinden opsplitsing te ver gaan en willen minder vergaande maatregelen, zoals het ondertekenen door Microsoft van een gedragscode.
Microsoft voelt uiteraard eveneens niets voor een opsplitsing. In het verweerschrift noemt het bedrijf het plan van de overheid 'zo vaag en dubbelzinig dat het elk begrip tart'. Daarom is het 'ongeldig en onuitvoerbaar', aldus Microsoft. Het bedrijf bekritiseerde Jackson omdat hij maar één dag hoorzittingen heeft gehouden, terwijl Microsoft een lijst van getuigen en deskundigen wilde horen waarvoor enkele maanden nodig zouden zijn. Het bedrijf heeft er nooit een geheim van gemaakt de zaak op zijn minst te willen rekken tot na de presidentsverkiezingen van november, in de hoop dat de Republikein Bush de Democraat Gore verslaat. Bush heeft zich al een aantal keren welwillend uitgelaten over Microsoft.
Jackson heeft haast. De aanklagers krijgen tot maandagmorgen (Amerikaanse tijd) de tijd om met nieuwe argumenten te komen en Microsoft mag daar tot woensdagmorgen op antwoorden. Daarna wil Jackson uitspraak doen.
De Amerikaanse autoriteiten begonnen in 1991 hun eerste onderzoek naar vermeend misbruik door Microsoft van zijn monopolie. Die kwam jaren later duidelijk naar voren toen Internet in de eerste helft van de jaren negentig dankzij de (betaalde) browser Navigator van Netscape werd ontsloten en een enorme hit bleek. Microsoft ontwikkelde daarop de eigen browser Explorer en besloot die niet alleen gratis aan te bieden, maar ook te integreren in het besturingssysteem Windows. Hoewel ook Netscape zijn browser toen gratis ging aanbieden, is Explorer Navigator en de opvolger Communicator ruimschoots voorbijgestreefd.
De Amerikaanse minister van justitie Janet Reno haalde deze week nog eens fel uit naar Microsoft. Volgens haar zijn de VS "meer gebaat bij concurrentie dan bij het bestaan van rovende magnaten". Op de vraag waarom ook haar computer ook Windows draait, stelde ze dat "Windows de enige keuze is die we hebben".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-02T00:00:00.000Z Redactie Computable