Supercomputer berekent zwaartekracht heelal

Binnenkort is het Rose Centre for Earth and Space in New York een supercomputer rijker. De Grape 6, zoals het apparaat heet, is de nieuwste aflevering van een computer die geheel ontworpen is voor het berekenen van zwaartekracht.

Medewerkers van de universiteit van Tokio zijn eind jaren tachtig begonnen met een ontwerp, dat gebaseerd is op een moederbord met achttien processoren die gevoed door pijpleidingen zo snel mogelijk berekeningen uitvoeren.
Deze architectuur is in staat om berekeningen met een snelheid van meer dan één Teraflop uit te voeren. De eenheid Flop staat voor floating-point operations, ofwel drijvende komma berekeningen. Deze machine weet dus meer dan een biljoen berekeningen in één seconde uit te voeren. Eén moederbord uit de Grape 6 is in staat om vijfhonderd miljoen drijvende komma berekeningen te halen. Het uiteindelijke model, dat over anderhalf jaar klaar moet meer dan duizend biljoen van deze berekeningen per seconde aankunnen.
De computer kan met deze rekenkracht uitzoeken wat voor krachten sterren in een grote constellatie als de Melkweg op elkaar uitoefenen. Om deze zwaartekracht te berekenen voor een verzameling van één miljoen sterren is een rekenkracht van duizend biljoen Flop nodig. Volgens Frank Summers astronoom bij het Amerikaanse AMNH (Astrophysics Department at the American Museum of Natural History) staat de astronomie nog maar aan het begin: "geef ons de grootste computer en wij vullen het met berekeningen. We hebben het hele heelal tot onze beschikking om berekeningen uit te voeren."
Meer informatie is te vinden op:http://abcnews.go.com/sections/tech/cuttingedge/cuttingedge.html.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.