België zet veiling vier Umts-frequenties op

De zakenbank ABN-Rothschild, die eerder de Britse regering adviseerde, gaat de Belgische overheid helpen bij de veiling van Umts-licenties. België biedt vier licenties aan voor Umts-frequenties. Umts maakt onder meer mobiel internetten mogelijk. De kandidatenlijst groeit nog steeds. Voor eind dit jaar moeten de frequenties zijn toegewezen.

ABN/Rothschild adviseerde eerder ook de Britse regering, die met de veiling het immense bedrag van omgerekend 85 miljard gulden binnenhaalde. Economen hebben met behulp van de zogeheten speltheorie geanalyseerd dat in de vorm waarin de Britse veiling was gegoten de bieders maximaal tegen elkaar zijn uitgespeeld. Mede daardoor leverde de veiling het onverwacht hoge bedrag op. De Belgische regering wil de opbrengst gebruiken om de zeer hoge staatsschuld af te lossen. De rentebetalingen die daarmee worden uitgespaard, steekt de overheid in Internet.
In Nederland worden volgende maand vijf Umts-licenties geveild. Die veiling heeft een wat 'mildere' vorm, maar desondanks verwacht minister Zalm (Financiën) twintig miljard gulden voor de schatkist. Die opbrengst zal voor een deel worden gebruikt voor de staatsschuld, maar er liggen ook claims om het geld deels in te zetten voor andere doelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.