Amerikaans congres zuivert naam Icann

Icann mag zich volgens een onderzoek van een speciale commissie van het Amerikaanse congres blijven afficheren als 'de beheerder van Internet'.

De uitkomst van het onderzoek, uitgevoerd door de GAO (General Accounting Office) naar de handel en wandel van de organisatie komt op een moment dat de Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) voor grote beslissingen staat. Volgende week houdt de organisatie een bijeenkomst in het Japanse Yokohama over het gebruik van alternatieve domeinnamen als '.earth', '.z' en '.usa', en het beheer van landspecifieke domeinnamen, waaronder het .nl-domein.
Icann heeft altijd in een grijs gebied geopereerd. De non-profit organisatie is in 1998 in handen gekomen van Iana (Internet assigned numbers authority) om zorg te dragen voor de technische aspecten rond het domeinnamen-systeem. De overheid gaf het bedrijf NSI (Network Solutions Inc.) het beheer van de A-root server in handen, waarmee het bedrijf zich verzekerd zag van een monopoliepositie op het gebied van domeinnamen.
Uit het onderzoek van de GAO kwam naar voren dat het Department of Commerce (DoC), het regeringsorgaan dat vanaf het begin eigenaar was van het DNS-systeem, volgens de wet gehandeld heeft door in zee te gaan met Icann.
Daarnaast mag Icann, die flinke schulden heeft, belasting heffen per uitgegeven domeinnaam. In een eerder voorstel had de organisatie aangegeven één dollar per uitgegeven domeinnaam te vragen om zichzelf te kunnen bedruipen. Vanwege vele protesten is de organisatie nu aan het omzien naar alternatieven om de begroting sluitend te krijgen.
Het is niet zeker of Icann zich nu ook eigenaar mag noemen van de A-root server. In het rapport van de GAO staat letterlijk dat "het niet duidelijk is of het DoC de controle mag overdragen", tegelijk erbij aantekenend dat het op dit moment geen plannen heeft de zeggenschap alsnog over te dragen. De autoriteit over de server is nooit vastgelegd in een statuut. Ook zou het overdragen van de zeggenschap betrekking hebben op een onderdeel van de federale wet, waar de onderzoekscommissie niet naar heeft gekeken.
 
Inmiddels mogen ook andere bedrijven domeinnamen registreren en gaat Icann deze week meer organisaties dit recht verlenen. De onderneming heeft een rechtszaak, aangespannen door Afternic vanwege de weigering het bedrijf toe te staan domeinnamen te registreren, afgewend door het bedrijf wel dit recht te verlenen. Icann wilde de firma aanvankelijk niet toelaten, omdat het behalve het registreren van domeinnamen ook namen tegen opbod verkoopt. Vanwege de hoge proceskosten is de Icann door de knieën gegaan. Een zusterorganisatie van Afternic, Extractive genaamd, mag nu domeinnamen registreren.
Icann is van plan om in Yokohama nieuwe regels op te stellen voor top-level-domeinen. Van 1 augustus tot 1 oktober roept de organisatie bedrijven op met een voorstel te komen voor het gebruik van deze regels. Begin oktober krijgt het publiek een week de tijd om de voorstellen van commentaar te voorzien. Daarna trekt het bestuur van de organisatie zich tot eind oktober terug om een definitief voorstel te schrijven. Dit wil de organisatie begin november naar buiten brengen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-12T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.