Via en Intel leggen ruzie voorlopig bij

Chipset- en processor-producent Via en processor-fabrikant Intel hebben vorige week hun juridische strijd over intellectuele eigendomsrechten gesust.

De twee firma's hebben schoorvoetend de ruzie bijgelegd over Via's chipsets die Intel-processoren ondersteunen. Het conflict over de x86-compatibele processoren van de Taiwanese onderneming loopt echter nog. De onmin begon toen Via vorig jaar chipsets uitbracht voor Pentium-processoren waarmee deze 133 MHz-geheugenchips kunnen gebruiken. Intel zelf zei toen nog niets te zien in dat snellere Sdram-type (synchronous dynamic random access memory). Het gaf de voorkeur aan het duurdere, omstreden Rambus. Via's producten waren Intel echter ook een doorn in het oog omdat ze inbreuk zouden maken op auteursrechtelijk beschermde informatie en patenten.
Via wist Intels aanklacht wegens rechtenschending te omzeilen door National Semiconductor-dochter Cyrix en IDT-dochter Centaur over te nemen, beide ontwerpers van x86-compatibele processoren die middels complexe, wederzijdse licentie-overeenkomsten toegang hebben tot de betwiste informatie om hun producten compatibel te kunnen maken met Intel-processoren. Via stelt op grond daarvan recht te hebben op Intels technische gegevens.
De twee partijen hebben nu een gedeeltelijke schikking getroffen. Intel claimt niet meer dat Via oneigenlijk gebruik maakt van de technologie voor de P6-systeembus die alle Pentium-processoren gebruiken. Via betaalt een - onbekend - eenmalig bedrag en draagt voortaan royalty-vergoedingen af.
Volgens Via-woordvoerder Tim Chen kiest Intel om praktische redenen voor schikking. "Ze willen zich ervan verzekeren dat wij Pentium-chipsets kunnen leveren." Intel zou komend kwartaal schaarste verwachten. Intel-woordvoerder Chuck Malloy zegt dat al diverse malen gepoogd is te schikken. Via laat doorschemeren dat het overstag gaat doordat de nu getroffen schikking gunstiger is dan wat voorheen werd aangeboden. Intel wijzigt zijn licentie-overeenkomst met Via uit 1998 om meer overeen te komen met de huidige marktomstandigheden. Niet bekend is wat dit precies inhoudt.
Sommige experts zien de vrede eerder als een wapenstilstand. Analist Keith Diefendorff van onderzoeksbureau Microprocessor Report benadrukt dat de schikking alleen chipsets betreft, en niet Via's processoren. Ook zouden Intels chipset-problemen weer onder controle zijn nu de 815-chipset op de markt is.
Bovendien doen berichten de ronde dat Intel de rechten voor de geheel nieuwe systeembus van zijn aanstaande Pentium 4 (codenaam Willamette) voor zichzelf houdt. Chipsets voor die processor zouden dan alleen afkomstig zijn van de fabrikant zelf. Andere producenten zouden geen licentie op die technologie kunnen kopen om compatibele producten te leveren. Intel geeft hierop geen commentaar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.