Laatste supercomputer IBM ook voor bedrijven

Big Blue kondigt een nieuwe supercomputer aan, die vanwege zijn relatief lage prijs ook geschikt is voor commerciële toepassingen.

Naast de wijzigingen in de top kondigde het bedrijf ook een commerciële versie aan van de Asci White-computer, die het bedrijf vorige maand afleverde bij het Amerikaanse Departement van Energie voor de simulatie van tests met nucleaire wapens. Het apparaat, waarvan de commerciële versie RS/6000 SP gaat heten, kan 12,3 biljoen berekeningen per seconde aan doordat het voorzien is van 8100 processoren uitgerust met de nieuwste kopertechnologie van het bedrijf. Ter vergelijking: deze computer is dertig duizend keer sneller dan een gewone PC en duizend keer sneller dan de computer die Gary Kasparov in 1997 met schaken versloeg.
IBM denkt een groot deel van de supercomputers bij commerciële bedrijven te kunnen plaatsen. Het bedrijf verwacht dat zo'n 70 procent van de klanten de RS/6000 SP zullen inzetten voor het verwerken van Internet-transacties of het ontwerpen van nieuwe producten. Het gebruik van supercomputers verschuift langzamerhand van rekencentra voor wetenschappelijk onderzoek of andere overheidstoepassingen naar commerciële toepassingen, zoals bedrijfsrekencentra, of het laten draaien van Internet-applicaties. Wat deze trend zeker versterkt is de prijs van het apparaat. Die ligt met 290 duizend dollar binnen het bereik van een flink aantal bedrijven.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-25T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.