ISP's willen af van aansprakelijkheid

Internet-aanbieders en juridische experts zoeken een uitweg voor de eventuele aansprakelijkheid van de eerste bij auteursrechtschending en laster.

Vanwege het grote aantal keren dat isp's (Internet service provider) voor het gerecht zijn gedaagd, zoals America Online in Duitsland en Yahoo in Frankrijk, rees de vraag of zij aansprakelijk te stellen zijn voor de inhoud die op hun servers staat. De Internet-aanbieders stellen dat het niet rechtvaardig is hen te behandelen als publicisten.
De Londen Internet Exchange (Linx), een organisatie die toezicht houdt op het Internet-verkeer in Groot-Brittannië, presenteerde tijdens een vergadering haar voorgestelde raamwerk voor zelfregulatie vanuit de branche. Als dit netwerk wordt geaccepteerd, kan het van grote invloed zijn op het wereldwijde Internet-bestuur.
Roland Perry, regulatie-medewerker bij Linx: "Het niet eerlijk tegenover isp's om bij elk dispuut over auteursrecht een rechter te laten oordelen. Daar zouden de rechter en de jury iets aan moeten doen. Een andere optie is een apart orgaan, of een speciale rechtbank, voor beschuldigingen van laster, waarop een individu beroep kan doen."
Richard Francis, advocaat bij Manches en voorzitter van deInternet Society for Legal and Regulatory Special Interest Group, verwelkomt dit initiatief. "Als advocaat was ik mij niet bewust van het aantal telefoontjes dat isp's krijgen met klachten over Internet-misbruik. De Internet-gemeenschap zal een bijdrage leveren bij het opstellen van een duidelijke aanbeveling, die partijen moeten volgen om zelfregulatie te bevorderen. Die aanbeveling is ook bruikbaar bij het opstellen van een toekomstige handelswet door de Verenigde Naties."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-01T00:00:00.000Z Manuela Fun
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.