Microsoft zou verwarrende licenties uitgeven

Volgens Gartner Group lopen veel Microsoft-klanten het risico dubbel te moeten betalen voor hun besturingssysteem, vanwege nieuwe, verwarrende licenties.

In de nieuwe licenties die Microsoft onlangs introduceerde, staan volgens Gartner onduidelijke contractuele verplichtingen die ertoe kunnen leiden dat klanten worden verplicht voor veel geld ondersteuning en software-opwaarderingen te kopen bij Microsoft. Door enkele 'kleine lettertjes' zouden de oem's (original equipment manufacturers), waarmee de klanten gewoonlijk hun service- en opwaarderingscontracten afsluiten, al snel niet meer verplicht zijn tot dergelijke dienstverlening.
Hoe gaat het in z'n werk? Normaal gesproken kopen klanten hun door Windows bestuurde computers en computersystemen van oem's, zoals Compaq, Dell, HP of IBM. Bij zo'n aankoop hoort een eindgebruikerslicentie-overeenkomst, die de klant toestaat op elke PC en server een kopie van het besturingssysteem te gebruiken dat is voorzien van het beeldmerk van de oem. Echter, veel bedrijven zijn inmiddels gewend hun netwerkbesturingssysteem te voorzien van een eigen bedrijfsbeeldmerk. In de licenties staat echter dat het veranderen van het beeldmerk niet zondermeer is toegestaan, tenzij de eindgebruiker bij Microsoft een opwaarderingslicentie aanschaft.
Zo'n licentie kost, afhankelijk van de soort, tussen de 117 en 157 dollar per desktop-PC. Op het moment dat de klant zo'n licentie bij Microsoft koopt, is de oem echter niet meer gebonden aan het geven van ondersteuning. De aanschaf van een opwaarderingslicentie heeft de eindgebruiker ook niet verzekerd van ondersteuning door Microsoft. Die is nog wel apart te koop bij Microsoft, voor zo'n 375 dollar per ondersteuningsverzoek.
Volgens Gartner is Microsoft bovendien erg onduidelijk geweest in zijn adviezen aan klanten betreffende de opwaardering van de systemen. In bepaalde gevallen zijn zelfs compleet tegengestelde adviezen gegeven, zegt Gartner. Door al deze onduidelijkheid is volgens een schatting van Gartner inmiddels zo'n 60 procent van de Microsoft-eindgebruikers in overtreding. Alleen voor veel geld kunnen die bedrijven alles weer in orde maken.
Microsoft stelt dat veel van de kritiek van Gartner uit de lucht is gegrepen. In ieder geval ontkent de onderneming stellig dat hier sprake zou zijn van een bewuste strategie om op een makkelijke manier veel geld te verdienen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-04T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.