China claimt onverslaanbare supercomputer

Ontwikkelaars in China zeggen een supercomputer te hebben ontwikkeld die zich kan meten met de beste systemen uit het Westen.

, wat zich vrij laat vertalen als 'onverslaanbare macht'. Een werkend model van de Shenwei-I is al sinds september vorig jaar in gebruik op een meteorologisch instituut, maar pas een paar weken geleden was de machine voor het eerst publiekelijk te bezichtigen in een computercentrum in Beijing.
Hoewel precieze details nog niet zijn vrijgegeven, behoort het prototype volgens Jin Yilian, één van de hoofdonderzoekers, tot de vijftig krachtigste systemen in de wereld. Tegen nieuwsdienstComputerwire verklaarde hij dat de 'onverslaanbare macht' onder meer beschikt over 384 centrale verwerkingseenheden en een rekensnelheid van 380 miljard 'drijvende komma's' per seconde. "En de machine is erg betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en flexibel." Volgens Jin is China hiermee na de Verenigde Staten en Japan het derde land dat over een supercomputer van deze capaciteit beschikt.
In zijn tien maanden durende testperiode is Shenwei-I onder meer ingezet voor onderzoek naar de lancering van satellieten, het in kaart brengen van een enorm hydro-elektrisch project en het simuleren van een grote militaire parade in het kader van de vijftigste verjaardag van het communistische China.
Momenteel gebruiken afnemers de machine voornamelijk voor bio(techno)logische projecten als weersvoorspellingen, onderzoek naar het klonen van menselijke genen en milieu-onderzoek. Tot de vaste klantenkring behoren onder meer verschillende departementen van de regering en de petroleum- en ruimtevaart-industrie.
De komende twee jaar is het prototype gratis te gebruiken voor topwetenschappers wiens onderzoek hoge wetenschappelijke waarde en praktische toepassingen met zich meebrengt.
China heeft het systeem helemaal zelf moeten ontwikkelen, omdat een embargo van de Verenigde Staten het exporteren van zeer snelle computers en aanverwante technologieën belemmert.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-28T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.