Tien liefhebbers voor Zwitserse Umts

Tien bedrijven en consortia mogen bieden op de Zwitserse Umts-veiling die op 13 november start en waarop in totaal vier licenties te koop zijn.

De veiling, die via Internet zal lopen, gaat naar verwachting van het federale ministerie van Communicatie twee tot vier weken duren.
Opmerkelijk is dat de Zwitsers hun verwachtingen over de opbrengst wat naar beneden hebben bijgesteld. Het ministerie verwacht een opbrengst van tussen de drie- en zes miljard Zwitserse franc (tussen de 4,2 en de 8,4 miljard gulden), terwijl eerst nog van tien miljard franc (14 miljard gulden) werd gesproken.
Deelnemers aan de veiling zijn Swisscom en Orange, twee van de drie bedrijven die al concessies hebben voor bestaande mobiele telefoondiensten. Ook Dspeed, een onderdeel van de derde concessiehouder Diax, doet mee. Verder doen Cablecom Management, Sunrise Communications, Hutchinson 3G Europe Investments, Team 3G (waar onder meer Telefonica en One.Tel aan mee doen) Teledotcom, Telenor Mobile Communications en T-Mobile International aan de veiling mee.
Dit jaar zijn er verder nog veilingen in Oostenrijk, België, Italië, Noorwegen, Portugal en Zweden. De drie veilingen die tot nu zijn gehouden, leverden bij elkaar ruim 200 miljard gulden op: 85 miljard in Groot-Brittannië, zes miljard in Nederland en 111 miljard in Duitsland.
Het Nederlandse KPN heeft een licentie in Nederland zelf, en kocht er een in Duitsland via dochter E-Plus. Het bedrijf wil verder in elk geval in België mobiel Internet gaan aanbieden en denkt er nog over om Italië en Frankrijk mee te meebieden. De kas is echter zo goed als leeg. De Nederlandse telecomaanbieder liet deze week weten een obligatielening in dollars te willen uitschrijven om geld binnen te halen. Verder wil de onderneming in het vierde kwartaal nog nieuwe aandelen uitgeven.
KPN is momenteel wel actief in Zwitserland via KPN Qwest, dat daar samen met het staatsbedrijf Swisscom breedband-Internet via de telefoonlijn (Adsl, Asymmetric Digital Subscriber Line) wil gaan aanbieden. Momenteel loopt een proef in Genève en Zürich. Als die succesvol verloopt en KPN Qwest krijgt toestemming van de Zwitserse mededingingsautoriteit, wil het de dienst ook elders in Zwitserland aanbieden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-30T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.