Politie wil toch vervolging Iloveyou-Guzman

De Filippijnse politie heeft het ministerie van Justitie gevraagd terug te komen op het besluit om Onel de Guzman niet te vervolgen voor het Iloveyou-virus.

Twee weken geleden besloot het openbaar ministerie dat er geen bewijs was dat de student Onel de Guzman geld wilde verdienen met de verspreiding van de 'liefdesbrief', en dat hij zich niet schuldig had gemaakt aan strafbare feiten.
De politie had al eieren voor zijn geld gekozen en besloten om De Guzman te beschuldigen van het stelen van toegangscodes en wachtwoorden op basis van een wet die normaal wordt gebruik voor creditcardfraude. Eenmaal in een computer verzamelde het virus de toegangscodes tot Internet en verstuurde het zichzelf vervolgens naar iedereen die in het adressenbestand stond. Eenmaal geopend maakte het virus data op de harde schijf ontoegankelijk. Het veroorzaakte door de razendsnelle verspreiding een schade van miljarden dollars.
De Guzman heeft erkend dat hij mogelijk per ongeluk het virus heeft geactiveerd. Hij heeft echter nooit willen zeggen of hij het virus ook heeft gemaakt. De Guzman haalde eerder dit jaar zijn examen aan het AMA Computer College in Manilla niet omdat zijn docenten verbolgen reageerden op zijn voorstel om bij wijze van examenopdracht een programma te schrijven dat wachtwoorden steelt. Zijn docenten brachten de politie ook op zijn spoor toen de werking van de virus wel erg leek op het voorstel dat De Guzman had gedaan.
Federico Opinion, het hoofd van de Filippijnse tegenhanger van de Nederlandse CRI, zei gisteren dat De Guzman wel degelijk terecht moet staan voor diefstal. Hij heeft immers wachtwoorden gestolen en volgens hem heeft de student "ook duidelijk de opzet gehad om te profiteren van zijn daad". Dat laatste wilde hij echter niet toelichten.
De Filippijnse president Joseph Estrada heeft in juni nog in allerijl een wet getekend die hacken strafbaar stelt, maar die kan niet met terugwerkende kracht van toepassing worden verklaart op de verspreiding van het Iloveyou-virus.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Politie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-06T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.