Europees publiek vraagt vertaling websites

Hoe noem je iemand die drie talen spreekt? Drietalig. Hoe heet iemand die twee talen spreekt? Tweetalig. Wie kent maar een taal? De Amerikaan.

Deze grap laat zien wat momenteel praktijk is op het door Amerikanen gedomineerde voornamelijk Engelstalige Internet. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Euromarketing.com spreekt 42 procent van de online bezoekers geen Engels. Het aantal webgebruikers buiten Noord-Amerika zal de komende vijf jaar toenemen met 900 procent.
Het is niet gemakkelijk het voornamelijk Engelstalige Internet voor iedereen in Europa toegankelijk te maken. "In bijna ieder Europees land wordt een andere taal gesproken", zegt Katarina Bonde, ceo en president van Glides. Deze Amerikaanse aanbieder van content-management-systemen stelt bedrijven in staat websites in meerdere talen op het web te zetten."Vooral voor Amerikaanse start-up bedrijven is het moeilijk in landen buiten de VS voet aan de grond te krijgen. Met ons product proberen wij de taalbarrière voor online zakendoen te verkleinen."
In juni tekende het bedrijf uit Seattle een overeenkomst met het Belgische Lernout & Hauspie, een ontwikkelaar voor spraak- en taaltechnologie. Het doel van deze samenwerking betrof het integreren van Glides' Unisite management software met de Itranslator online vertaalservice van L&H.
Unisite stelt bedrijven in staat meertalige websites te creëren, terwijl tekstelementen en links op alle pagina's consistent blijven. Itranslator zorgt er samen met de vertalers van Lernaut & Hauspie voor, dat veranderingen op de ene pagina ook op de andere pagina's in de juiste context worden vertaald. Unisite 2000 is verkrijgbaar in alle talen.
"Unisite is ook toepasbaar op bestaande sites. In een dergelijk geval worden bestanden van de webserver naar ons Unisite hostingcenter getransporteerd. Van daaruit worden deze files in alle gewenste talen tegelijk naar de betrokken server overgeheveld.
Glides richt zich voornamelijk op de markt voor middelgrote bedrijven door licentiekosten maandelijks in rekening te brengen. "Deze markt is voor ons erg aantrekkelijk omdat deze nog onaangetast is. Omdat deze bedrijven minder geld te besteden hebben kunnen ze voor een laag maandelijks bedrag gebruik maken van onze service. Ze hoeven het product dus niet te kopen. Inmiddels hebben we twaalf klanten waaronder Captura, PSInet, Idiom technologies en Globalsight", aldus Bonde.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-21T00:00:00.000Z Manuela Fun
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.