Sun onthult eerste Ultrasparc III-lijn

Sun Microsystems heeft gisteren in New York zijn langverwachte Ultrasparc III-chip onthult. De processor zal de komende jaren het hart gaan vormen van de netwerkproducten van het bedrijf.

Later dan de bedoeling was, volgens de oorspronkelijke plannen zouden de eerste machines met de nieuwe Ultrasparc al begin dit jaar op de markt moeten komen, presenteerde het concern met de gebruikelijke bravoure zijn nieuwe technologie. "Mensen zeggen tegen me dat we zo laat met dit product komen", aldus Sun-president Ed Zander. "Maar ik denk dat we juist heel vroeg zijn."
Zander, die de vertragingen wijt aan het uitgebreid testen van de hardware, doelt hiermee op de technische superioriteit die de nieuwe processor zou hebben ten opzichte van concurrerende producten. Volgens de president speelt Sun met zijn nieuwe apparatuur in op het zogenoemde Net Effect, de veranderingen die een bedrijf in zijn werkwijze moet doorvoeren om de ontwikkelingen bij te houden die de enorme groei van het Internet met zich meebrengt.
"Sun heeft altijd voorop gelopen in deze vernieuwingsgolf", aldus Zander. Wij denken altijd eerst in termen van het netwerk. Met onze nieuwe producten, de eerste uit een lange reeks, benutten we het Net Effect optimaal en helpen we onze klanten zoveel mogelijk uit deze dynamische omgeving te halen."
Van de aangekondigde producten is de nieuwe Ultrasparc de belangrijkste. Deze 64-bit chip, die in een 600 MHz, 750 MHz en 900 MHz variant uitkomt, beschikt over 29 miljoen transistors en een verbeterde verbinding voor systeemcomponenten, waardoor informatie met bijvoorbeeld de systeem bus en het lokale geheugen veel sneller en in veel grotere hoeveelheden is uit te wisselen.
De eerste producten met de schaalbare processor, die de codenaam Cheetah draagt, zijn vier verschillende modellen van de Sunblade 1000 Unix-werkstations (de 1600, 1700, 1900 en 2750). Het instapmodel, de 1600, zal alleen via veilingsites verkrijgbaar zijn.
Daarnaast brengt Sun in december zijn nieuwe, stapelbare 280R server, die ook gebruikt maakt van de Ultrasparc III, in grote aantallen op de markt. Verder komt de onderneming eind oktober of begin november ook met een vooraf geconfigureerd model dat is bestemd voor de service providers. Naar alle waarschijnlijkheid kondigt Sun binnenkort ook de 480R server aan, die als vervanging moet gaan dienen van de 420R. De server met een 900 MHz processor laat nog even op zich wachten. Volgens analisten zal het ergens in het eerste kwartaal van 2001 zijn voordat systemen met deze chip op de markt komen. De fabrikant zelf wil nog niet zeggen wanneer klanten over de meest krachtige Cheetah kunnen beschikken.
De Ultrasparc III is overigens compatibel met zijn voorganger, waarvan de 400 MHz versie voor veel problemen zorgde bij Amerikaanse klanten. Problemen die volgens Sun inmiddels grotendeels zijn opgelost.
Het bedrijf kondigde ook de Sun Remote Services Net Connect-software aan. Dit is een webgebaseerde tool voor verhoging van beschikbaarheid, zoals snelle opsporingsmogelijkheden voor problemen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-28T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.