Deutsche Telekom biedt niet in Frankrijk

Deutsche Telekom doet niet mee bij de Umts-ronde in Frankrijk. Na in Engeland en het eigen land meegeboden te hebben op de licenties zijn de knikkers nu op.

Het binnenhalen van licenties voor mobiel internet, zo bevestigde topman Kai-Uwe Ricke van T-Mobile, heeft DT een vermogen gekost. In plaats van nog meer geld uit te geven gaat het telecombedrijf nu eerst maar eens proberen om wat te bereiken in de landen waar het een stevige marktpositie heeft.
Ook een gigant als Deutsche Telekom kan zich niet onttrekken aan het gevoel onder analisten dat er aan Umts onverantwoord hoge bedragen zijn uitgegeven die nauwelijks nog zijn terug te verdienen. Toen de 'ratings' van de telecomreuzen na de veiling in Duitsland werden verlaagd, wat betekent dat ze minder kredietwaardig worden bevonden en dus meer rente moeten betalen over leningen, besloten de Duitsers al om niet meer te doen aan de veiling in Italië.
Deutsche Telekom liet toen weten zich in eerste instantie te willen concentreren op uitbreiding in het voormalige oostblok, maar ook Frankrijk stond nog wel degelijk op het verlanglijstje. Parijs heeft voor de verdeling van de vier licenties gekozen voor een zogeheten schoonheidswedstrijd. Liefhebbers kunnen een businessplan indienen en de Franse regering kiest dan de naar haar smaak beste plannen eruit. De gelukkigen moeten dan nog wel even vijf miljard euro (11 miljard gulden) overmaken in ruil voor het papiertje.
Voor dat bedrag kun je in het oostblok, toch een gebied met een grote groeipotentie, aanzienlijk meer voor elkaar krijgen, redeneren de Duitsers. Daar komt bij dat Frankrijk een relatief internet-arm land is. Slechts een op de vijf Fransen beschikt momenteel over een internetverbinding. De vraag doemt dan al snel op of Fransen wel zo gemakkelijk over te halen zullen zijn om op Umts over te stappen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-23T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.