Monopoliezaak tegen Microsoft hervat

Netscape Navigator heeft het afgelegd tegen Microsoft Internet Explorer, omdat IE nu eenmaal beter is. Niet omdat Big Green een monopolie positie heeft.

U raadt het al: het hoger beroep in de monopoliezaak tegen Microsoft is maandag begonnen. Een hogere rechter bekijkt de komende drie maanden of de veroordeling van het bedrijf door rechter Thomas Penfield Jackson terecht was.
In een 150 pagina's tellend document werkt Microsoft zijn standpunt uit dat de eerdere door rechter Thomas Penfield Jackson bevolen opdeling van het bedrijf een partijdig besluit is. "Door zich in de pers meermalen uit te laten over de rechtszaak heeft deze rechter in de ogen van het publiek een standpunt ingenomen, waardoor hij zijn onpartijdigheid verloor en zich expliciet als een tegenstander van Microsoft opstelde."
Naast dit argument bracht het bedrijf naar voren dat zelfs al had rechter Jackson de feiten juist geconstateerd dan nog heeft hij zich vergist in de betekenis van deze feiten en de agressieve bedrijfsstrategie van Microsoft verkeerd ingeschat. Volgens de Amerikaanse wet is het niet verboden om een monopolist te zijn. Pas als deze positie uitmondt in een gevaarlijke macht die kleinere spelers rond zich verstikt is er sprake van overtreding van de wet. Hiervan is in het geval van Microsoft absoluut geen sprake.
Het succes van de browser Internet Explorer ten opzichte van het concurrerende Navigator product van Netscape is te danken aan de functionaliteiten en het bijkomend voordeel dat consumenten met dit product konden genieten. De markt is niet op een oneerlijke manier bewerkt door de browser in het besturingssysteem Windows te verweven, zo beweert het bedrijf. "Er is geen bewijs dat de koppeling van Internet Explorer aan Windows ervoor gezorgd heeft dat concurrent Netscape met zijn Navigator terrein verloor."
De aanklagers hebben altijd beweerd dat de koppeling van de browser met Windows ervoor gezorgd heeft dat Navigator uit de markt gedrukt werd en dus een vorm van oneerlijke concurrentie is die alleen maar succesvol was vanwege de monopoliepositie van het bedrijf. Microsoft zelf zegt geen monopoliepositie in te nemen, omdat naast het op bijna iedere computer geïnstalleerde Windows-besturingssysteem ook veel Apple computers en Palm handcomputers gebruikt worden.
De aanklagers hadden gehoopt dat het hoger beroep meteen door het Hooggerechtshof in behandeling zou kunnen worden genomen. Na de veroordeling door rechter Thomas Penfield Jackson had deze rechter voorgesteld om het hoger beroep in de monopolierechtszaak bij de hoogste rechtbank te laten dienen om te voorkomen dat Microsoft het juridische proces zou kunnen vertragen door eerst naar een lagere rechter te stappen. Uiteindelijk is dit laatste wel gebeurd.
De aanklagers dienen hun argumenten 12 januari volgend jaar schriftelijk in. Waarna de volgende stap in het proces plaatsvindt als Microsoft in februari in de rechtbank een mondelinge toelichting op zijn argumenten zal geven. Het hoger beroep zal in totaal drie maanden in beslag nemen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-28T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.