IBM heeft Bluetooth erg hoog zitten

In futuristische draadloze apparaatjes, die IBM woensdag in Silicon Valley demonstreerde, ziet het concern voor Bluetooth een cruciale rol weggelegd.

Het was wel een conferentie voor Bluetooth-ontwikkelaars, waar John Karidis, bij IBM werkzaam als ingenieur van innovatieve, persoonsgebonden technologieën, deze grote rol toebedeelde aan het protocol waarmee via een radioverbinding informatie op te halen of weg te sturen is naar het bedrijfsnetwerk. Toch is deze rol meer dan een gadget voor de jaren tachtig achtige slimme horloges, kleine schermpjes en ideeën voor nieuwe vormen van opslag, die Karidis uit zijn hoge hoed toverde.
Bluetooth moet de lijm worden waarmee meerdere kleine apparaatjes met elkaar en aan het netwerk gekoppeld worden. "Veel mensen praten over het ontstaan van één draadloos apparaat, waarmee alles uit te voeren zou moeten zijn. Bluetooth maakt dit een achterhaald concept, omdat meerdere apparaatjes met elkaar kunnen samenwerken. Dit is de kern van de aanpak die IBM hanteert bij het ontwikkelen van verschillende apparaatjes die beperkte, maar erg specifieke informatie ophalen dat te synchroniseren is met een laptop, een handheld computer of Internet."
Een van de apparaatjes die Karidis demonstreerde was een jaren tachtig horloge met een kalender- en agendafunctie. Dit horloge ontvangt informatie draadloos van andere apparaten. "Het is niet de bedoeling dat je alles met dit horloge kunt", aldus Karidis. "De bedoeling is het in te zetten op een manier dat het samenwerkt met andere apparaten." De Watchpad, zoals het product heet, is een prototype waarvan het scherm een chip is dat computerbewerkingen uit kan voeren. Het geheel draait op Linux.
Een andere ballon die Karidis opliet, was draadloze opslag van informatie, die hij liet zien aan de hand van een IBM Microdrive van waaruit een geluidsbestand met Bluetooth doorgestuurd werd naar een MP3-speler. Het opslaan van muziek is niet de enige toepassing die het concern voor deze vorm van opslag weglegt. "Als je een gigabyte aan informatie in je zak kunt stoppen, krijg je vanzelf ideeën over wat voor soort bestanden je mee zou willen nemen. Een kantoor in je zak is iets dat bij mij boven komt drijven," aldus Karidis
Karidis wees op de nog veel grotere sociale consequenties die apparaatjes als slimme horloges en draadloze opslag in zich kunnen dragen. "Ik zou geen zin hebben om de familiefoto's van mijn buurman in het vliegtuig te moeten bekijken, laat staan dat ik de kleinste foto die er ooit gemaakt is van de Grand Canyon op een horloge zou willen zien." Toch gaf hij toe dat door een technologische uitvinding op een ander gebied zakenlui tegenwoordig in zichzelf lijken te mompelen. "Headsets van mobiele telefoons zijn sneller in zwang geraakt dan ik had verwacht. Hiermee is toch een van de grootste menselijke taboes - het in jezelf praten doorbroken."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-07T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.