Gemeenten lokken IT'ers de Randstad uit

Steden buiten de Randstad lokken met grootse plannen IT'ers weg. Groningen, Almere en Apeldoorn stoppen veel geld in het stimuleren van de IT-sector. Groningen hoopt op een terugkeer van de studenten, Almere zoekt starters. De grote steden in de Randstad hebben geen beleid nodig - de IT-bedrijven komen vanzelf.

De stad die zich meest recent als dé IT-stad neerzet is Groningen. Het openbaart begin deze maand plannen om IT'ers naar zich toe te lokken. Van de economische groei in de omgeving van Groningen is 11 procent te danken aan ICT-bedrijven. Met als gevolg een groot tekort aan arbeidskrachten. Met 'IT-swings in Groningen' proberen bedrijven, universiteit en overheid jonge en ervaren ICT'ers uit de Randstad naar Groningen te lokken. Projectmanager Jan Veenstra: "We richten ons op spijtoptanten, studenten die voor het grote geld naar de Randstad gingen, maar die nu, getrouwd en met kinderen, niet iedere dag in de file willen staan."
Met vrijwel hetzelfde betoog lokt Apeldoorn IT'ers naar zich toe. "Je kan terecht bij bedrijven in de voorhoede van de automatisering", werft Apeldoorn. De stad biedt 'stadsleven, rust en ruimte'. Het aansporen van ICT-bedrijven is belangrijk onderdeel van het beleid. Apeldoorn presenteert zich samen met onder meer de Belastingdienst, Pink Roccade en Centraal Beheer.
Ook Almere timmert aan een ICT-plan, al gebeurt dat voorlopig nog "zonder prachtige titel. We moeten ons niet te snel een IT-stad noemen", vindt voorlichtster Berthilde Lammertink. De gemeente geeft de bedrijven flink de ruimte met Alnovum, een zaken- en kenniscentrum voor ICT-bedrijven en -opleidingen. De twee gebouwen en alle faciliteiten erin kosten 70 miljoen gulden en zijn deze zomer klaar.
Het huisvest onder meer een dependance van het Amsterdamse wetenschappelijke rekencentrum Sara en een nevenvestiging van de opleiding Hogere Informatica van de Hogeschool van Amsterdam. KPN werkt op dit moment aan de aanleg van Cityring, een glasvezelnetwerk in de binnenstad van Almere die de benodigde bandbreedte moet leveren.
Lammertink voorspelt de komst van een incubator: "De meeste starters beginnen nu vaak in hun woning. Juist die kleine bedrijfjes willen we graag vooruit helpen."
Bij al deze nijverheid steekt het gebrek aan plannen van de grote steden in de Randstad schril af. De grote steden hebben elk hun eigen reden. In Amsterdam is een overkoepelend beleid niet nodig; over belangstelling heeft de gemeente niets te klagen. "Het is gigantisch wat er op ons af komt", erkent een woordvoerster voor wethouder Pauline Krikke. Amsterdam ontwikkelt in het stadsdeel Watergraafsmeer Gigaport en begon een forum voor Internetbedrijven, Amsterdam New Media Association.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-19T00:00:00.000Z Redactie Computable