Introductie Adsl geplaagd door kinderziektes

Na de moeizame gang van zaken met Internet via de kabel zijn er nu ook problemen met de introductie van Adsl-diensten door KPN. Het telecombedrijf houdt het voorlopig nog op kinderziektes die de geplande grootschalige lancering in september van de supersnelle Internet-verbinding via de gewone telefoonlijn niet in de weg zullen staan.

KPN draait momenteel proef met Adsl-diensten in een aantal grote steden via de eigen Internet-aanbieders XS4all en Planet Internet, en via World Online en het Finse Sonera. Het inloggen verloopt soms moeizaam, terwijl de verbinding af en toe plotseling wegvalt. Maar de proef is ook om van te leren, aldus een woordvoerder gisteren.
Kort geleden kondigde KPN aan de strijd aan te gaan met Internet via de kabel zoals kabelexploitanten Casema en UPC dat momenteel aanbieden. KPN gaat Adsl te koop aanbieden in samenwerking met Vendex onder de naam Mxstream in onder meer alle vestigingen van elektronicaketen Dixons en de V&D-warenhuizen.
Wie nu een Adsl-verbinding (zonder telefoontikken) wil via Mxstream, betaalt daarvoor een kleine honderd gulden per maand voor de snelle verbinding en het dubbele voor de supersnelle verbinding. In september wil KPN ADSL aanbieden voor vijftig tot zestig gulden per maand, wat lager is dan de tarieven van Casema en UPC. Wel moeten de Adsl'ers een speciaal modem aanschaffen dat ongeveer zeshonderd gulden kost. Eind dit jaar wil KPN al honderdduizend gebruikers hebben, en een jaar later tussen de driehonderd- en vijfhonderdduizend.
Als Adsl goed werkt, wordt het een geduchte concurrent voor Internet via de kabel. Over Casema en UPC zijn veel klachten. Vorige week raadde de Consumentenbond de gefrustreerde Casema-internetters zelfs aan om een deel van het abonnementsgeld in te houden. In een reactie heeft Casema laten weten begin volgende week met een aanbod te komen aan de boze abonnees.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-23T00:00:00.000Z Redactie Computable