'Bij Apple is het nu helemaal over'

De opheffing van de divisie Apple Advanced Technologies is iets dat dit bedrijf over anderhalf tot twee jaar gaat betreuren. "Bij Apple is het helemaal over", meent Gerrit van der Veer.

Van der Veer is als universitair hoofddocent interactieve systemen verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, Faculteit der Exacte Wetenschappen, afdeling Informatiemanagement en Software Engineering. Zijn kritiek op één der ikonen in de computerindustrie komt voort uit bezorgdheid. Een onderneming moet nadenken over hoe de wereld er over vijf jaar uitziet, en hoe haar producten daarin passen.
In dat proces nemen ergonomen een sleutelpositie in. Zij leggen de verbanden tussen de diverse disciplines; zij breken hun hoofd over de interactie tussen mens en machine. "Maar bij Apple denken ze nu niet verder dan de eerste kerstverkoop." Als lichtende voorbeelden noemt hij Xerox (met het befaamde onderzoekscentrum in Palo Alto) en in Nederland Océ en Philips Design.
De belangstelling voor de post-doctorale beroepsopleiding 'Ergonomie bij Arbeid' neemt gestaag toe. Dat doet Van der Veer, van oorsprong cognitief psycholoog, goed. Nog te vaak is de ergonomie in software en hardware niet in balans. "Een apparaat moet door zijn uiterlijk of gedrag vanzelf laten zien wat je ermee moet doen. Als een deur een stang heeft, dan weet je dat je eraan moet trekken om hem te openen. Als hij een duwplaats heeft, ga je duwen. Zo moet het met machines ook zijn. Handleidingen zijn eigenlijk uit den boze. Gelukkig lijkt veel software tegenwoordig in grote lijnen op elkaar, dankzij de Windows-hegemonie. Als een bedrijf daar dan weer net iets van afwijkt, krijgt je problemen, want dan verricht je intuïtief een bepaalde handeling die vervolgens een heel andere uitwerking blijkt te hebben."
Over vijf jaar zijn we omringd door tal van apparatuur, waarvan we, als het goed is, niet meer vermoeden dat er een computer in zit. "Het kan trouwens ook niemand wat schelen of Intel inside is. We praten tegen de thermostaat. Niet alleen simpele opdrachten; je kunt de thermostaat mondeling opdracht geven zuiniger met energie om te gaan, waarna het apparaat gaat uitschakelen in ruimten waar geen mensen zijn. De faculteit Industrieel Ontwerpen, Technische Universiteit Delft, heeft al zo'n ding gemaakt."
Met laptops sjouwen hoeft niet meer. "Er komt apparatuur die je gebruikt in de persoonlijke werksfeer, in huis en op kantoor; intelligente horloges, slimme telefoons, pda's, interactieve oorbellen, noem maar op. Overal ter wereld moet je gewoon kunnen werken, toegang hebben tot je eigen werkplek op de server."jDe opmerking dat een voorwaarde dan wel is dat je aan een netwerk verbonden moet zijn, pareert de docent met "Je zult moeite moeten doen om niet aan een netwerk verbonden te zijn!"

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-27T00:00:00.000Z Redactie Computable