Umts-veiling wordt alsnog spannend

Versatel lijkt op de veiling van Nederlandse Umts-frequenties in het Scheveningse Kurhaus eindelijk het vuur aan de lont te hebben gestoken.

Lange tijd leek het erop dat de Nederlandse overheid zich te snel te rijk heeft gerekend wat betreft de opbrengsten van een veiling van Umts-frequenties voor snel mobiel Internet. In het Verenigd Koninkrijk leverde zo'n veiling de overheid tientallen miljarden op, waardoor in Den Haag in vele ogen de dollartekens begonnen te glinsteren. De bedrijven die momenteel bieden op de Nederlandse frequentie-kavels leken echter een ander scenario in gedachten te hebben. De biedingen schoven slechts beetje-bij-beetje naar boven - tot gisteren.
Dankzij Versatel is de veiling opeens een stuk spannender geworden. Het telecombedrijf leek tot nog toe alleen geïnteresseerd in de kleinere frequentiekavels (C, D en E), maar bracht gisteren plotseling een bod uit van 612,2 miljoen gulden op kavel A, de grootste van de vijf die worden verhandeld. Tot op dat moment was Libertel de hoogste bieder op die kavel, met een bod van 556,5 miljoen gulden. Waar menigeen verwachtte dat Libertel het bod van Versatel weer zou overtreffen, switchte die onderneming opeens naar het veel kleinere kavel E, met een bod van veertig miljoen.
Deze verrassende zetten lijken erop te wijzen dat de veiling veel meer een tactisch en strategisch spel is geworden, in plaats van domweg tegen elkaar opbieden. De gegadigden lijken niet van plan om zich te laten meeslepen in wedstrijd, wijs geworden door de Britse ervaringen. Ook in andere Europese landen worden in de toekomst tenslotte nog Umts-frequenties verhandeld, en geen enkele onderneming is in staat honderden miljarden guldens op tafel te leggen voor een aantrekkelijke Europese dekking. Laat staan dat ze dergelijke investeringen ooit kunnen terugverdienen.
Uiteindelijk zullen ze allemaal wél een kavel willen bemachtigen, zodat de prijs bij het slot van de veiling waarschijnlijk tóch nog een stuk hoger zal liggen. Het verschil van ruim 55 miljoen gulden tussen het bod van Versatel op kavel A en dat van Libertel zou daarom het begin kunnen zijn van een mooie week voor minister Netelenbos. Ook minister Zalm zal langzamerhand in zijn handen beginnen te wrijven. Gisterenavond leverde de som van de vijf kavels een prijs op van bijna 1,23 miljard gulden en het eind is nog niet in zicht.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-18T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.