KPN krijgt DSL-concurrentie van Babyxl

Nog voordat KPN goed en wel Adsl heeft geïntroduceerd, komt Babyxl Broadband DSL als concurrent op de Nederlandse markt.

De nieuwe aanbieder Babyxl wil onafhankelijk van wie dan ook zijn breedbanddiensten aanbieden aan telecom operators en Internet service providers, via welke eindgebruikers worden bereikt. Een ambitieus streven lijkt het.
Het bedrijfje wordt geleid door ex-KPN manager Keimpe Algra en zijn collega Frank van der Heijden. "We zijn begonnen als de eerste zuivere Clec in Nederland, dat staat voor Competitive Local Exchange Carrier, vertelt Algra. "We gaan ervoor zorgen, dat breedband-diensten via ons bij de eindgebruiker komen. En daar komt nogal wat Internettechnologie aan te pas."
Babyxl ziet zijn gat in de markt door de nieuwe wet op de telecommunicatie, waarbij KPN juridisch eigenaar van zijn vaste netwerk blijft, maar geen economisch eigenaar meer. Telecom-waakhond Opta dringt er bij KPN dan ook op aan om zijn vaste netwerk voor de concurrentie open te stellen. "We willen vooral het aansluitnet overnemen van KPN, de zogenaamde 'last mile' naar de eindgebruiker", aldus Algra. "We gaan dus voornamelijk toegang bieden aan de operators. Die toegang moeten we kopen van KPN en betalen hiervoor gemiddeld tweehonderd duizend gulden sleutelgeld per wijkcentrale."
Daarmee heeft BabyXL zijn toegang tot het koperdraad-netwerk van KPN. "We plaatsen kastjes bij de eindgebruikers, een soort modem, waarmee 6 MB per seconde aan gegevens kan worden verstuurd via de DSL-kieslijn." KPN heeft door het hele land ruim 1300 wijkcentrales, vanwaar Babyxl zijn activiteiten zou kunnen starten. "We willen 90 procent van het land medio 2003 afgedekt hebben", zegt Algra. "We streven naar een hoge kwaliteit en hebben hiervoor Cisco in de arm genomen".
BabyXL heeft een solide club investeerders aan zich weten te binden, zoals Nesbic Cte fund, het Amerikaanse Crescendo Ventures, het Engelse Continuum Group en ABN Amro Participaties. Algra: "Hierdoor kunnen we met een eigen vermogen van 30 miljoen euro starten."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-21T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.