KPN vertraagt ADSL-toegang Euronet Internet

Euronet Internet heeft begin deze maand de eerste twintig Adsl-abonnees aangesloten. Het realiseren van de breedbandverbinding kost KPN (te) veel tijd.

De aansluitingen verlopen stroef omdat KPN vaak een week nodig heeft om de breedbandverbinding aan de praat te krijgen. Een woordvoerster van Internet-aanbieder Euronet Internet geeft toe dat dit problemen veroorzaakt. Ze heeft nog niet precies kunnen achterhalen wat het probleem is. "Volgens KPN is het een foutje in hun centrale dat gemakkelijk te verhelpen is." Zij verzekert dat de honderden mensen die op de wachtlijst staan binnenkort een aansluiting krijgen.
Voor een 115 gulden per maand krijgen de Adsl-abonnees bij deze isp (Internet service provider) een Internet-verbinding met een snelheid van 512/64 kbps. De verbinding voorstand alone computers is gebaseerd op Mxstream van KPN. In de loop van november komt Euronet Internet met een Adsl-aanbod van Versapoint dat geschikt is voor netwerken. Afhankelijk van de eisen van de klant kost dat abonnement 500 tot 1500 gulden per maand.
Uit gesprekken met de eerste abonnees blijkt dat vooral de hoge snelheid gebruikers naar Adsl lokt. Isp-medewerker Raphael The: "Ik gebruik Adsl vooral voor het downloaden van grote bestanden via Napster. Voorheen gebruikte ik een 56k modem. Nu gaat dat zestien keer sneller." The stelt dat Adsl "alle voordelen van de kabel heeft en de nadelen mist. Als er voetbal op de televisie is, daalt de snelheid via de kabel. Bij Adsl blijft de snelheid gelijk, want je hebt je eigen lijnverbinding." Over de installatie is hij niet te spreken. "De installatie van het Adsl-modem en de netwerkkaart ging wel goed, maar daarna duurde het nog een week voor KPN de verbinding voor elkaar had. In die week hebben 1750 Adsl-abonnees in Amsterdam het zonder aansluiting moeten doen."
A. Kampfraath, eigenaar van een adviesbureau, vindt het grote voordeel van Adsl naast de hoge snelheid het feit dat hij nu steeds online is. Ook bij hem ging de aanleg moeizaam. "Er bleek een foutje in debackbone van KPN te zitten. Het duurde een week voor dat was hersteld, maar nu werkt het vlekkeloos."
Iwan Maas van Hoek & Sonépouse, gebruikt Adsl nu drie weken. "Wij zijn gevestigd in Buitenveldert en daar ligt nog geen kabel. Daarom moeten we het via de bestaande aansluiting doen." Tot nu toe werkt het vlekkeloos, en "lekker snel".
Peter Douma, docent aan de School voor de Journalistiek, is op Adsl overgegaan vanwege de snelheid en de kosten. Na vijf maanden vergeefs wachten na een aanvraag bij Chello koos hij voor Adsl. "Voor mijn werk moet ik intensief Internet gebruiken. Tot voor kort had ik daardoor vaak een hoge telefoonrekening. Nu ben ik voor honderd gulden per maand klaar."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.