Geef uw uitvaart inhoud via Internet

De een zijn dood is de ander zijn brood. Sinds gisteren is het mogelijk om ook uw begrafenis via Internet te plannen.

Een wervende tekst moet mensen voor deze nieuwe online dienst warm maken. "Het overlijden is een ingrijpende emotionele gebeurtenis. Vaak zijn de nabestaanden niet op de hoogte van de wensen van de overledene. Toch zullen juist in die eerste dagen veel praktische zaken geregeld moeten worden. Hoe en waar de begrafenis of crematie zal plaatsvinden, welke rouwkaart er wordt verzonden en komt er wel of geen advertentie in de krant? Zou het niet mooi zijn als de nabestaanden de tijd tussen overlijden en uitvaart kunnen besteden aan het gedenken van de overledene?"
Na het betalen van vier tientjes lidmaatschapsgeld kunnen 'liefhebbers' op de websitehttp://www.uitvaartcodicil.nl hun wensen omtrent hun begrafenis kenbaar maken en daarna alles in een boekje, compleet met kleurenfoto's, thuisgestuurd krijgen.
Volgens initiatiefnemer Van Erk hebben veel mensen geen codicil omdat ze het moeilijk vinden bij een uitvaartbedrijf binnen te stappen. "Mensen vinden het toch een beetje eng over hun eigen dood te praten. Met de Internet-dienst kunnen mensen thuis op hun gemak over hun uitvaart nadenken."
Via een uitgebreide vragenlijst kunnen mensen aangeven of ze een begrafenis of crematie willen en welke muziek daarbij moet worden gedraaid. Na het invullen krijgt men een schatting van de kosten van de uitvaart. Dat is overigens niet meer dan een indicatie, benadrukt Van Erk al op de website, want alles kan per begrafenisondernemer behoorlijk verschillen. Onlangs nog werd onthuld dat er bijvoorbeeld tussen begrafenisondernemers en steenhouwers overeenkomsten bestaan waarbij de eerste de laatste 'alarmeert' zodat die snel een dure steen kan komen verkopen. De winst wordt vervolgens gedeeld. Ook de grafrechten verschillen sterk per gemeente.
Van Erk verwacht dat vooral mensen tussen de veertig en zestig jaar van zijn dienst gebruik zullen maken. Daarbij zit de betrokkene niet vast aan zijn eerste ideeën. Wie dat wil, kan later teruggaan naar de website om verander(en)de wensen vast te leggen in zijn codicil.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik vind het een prachtidee om mijn crematie per internet te regelen. Precies wat ik zou willen, thuis ophalen, wegbrengen naar crematorium, alles zonder enige toeters en bellen. Wat kost het dan en wat komt er op de rouwkaart te staan?
Met vriendelijke groet,
Elly Koers

Sinds kort is dit mogelijk op UitvaartCompact.nl. Het is nog niet mogelijk om vooraf te regelen, maar dat zal in de toekomst ook mogelijk zijn.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-29T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.