Ict-branche moet onderwijs bijstaan

Cisco brengt de Networking Academy onder in de Stichting Internetonderwijs, met als doel de interesse voor informatica-opleidingen vergroten.

Directeur marketing Paul Straathof is ervan overtuigd dat middels deze bestuursvorm de academie door de onderwijsinstellingen eindelijk als volwaardig wordt gezien. Naast het vergroten van de interesse voor informatica-opleidingen onder scholieren en studenten heeft Stichting Internetonderwijs als doel het stimuleren van het algemene gebruik van ict-middelen in het onderwijs. Onderwijsinstellingen kunnen bij de Cisco-stichting de lesmaterialen en apparatuur aanvragen die ze nodig hebben om extra ict-programma's aan te bieden.
De netwerkleverancier ziet de stichting niet als vehikel voor verspreiding van de eigen opleiding tot netwerkbeheerder. Cisco rekent erop dat de nieuwe bestuursvorm uitnodigend werkt voor andere ict-bedrijven, die hetzelfde doel moeten nastreven. Straathof: "Samen kunnen we scholen een deel van het onderwijs leveren dat ze zelf niet aankunnen. Het is eigenlijk de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ict-bedrijven om bij te springen."
Het onderwijsministerie ziet dat de ict-eisen die het stelt aan het onderwijs achterlopen bij de vraag die het bedrijfsleven stelt aan de afgestudeerden. Het heet de inmenging van ict-bedrijven dan ook welkom. Hoe te voorkomen dat daarmee de deuren worden opengezet voor commerciële belangen, dat kon de minister in de Tweede Kamer komen uitleggen.
Cisco is de recentste uit de serie ict-ondernemingen die zich op het onderwijs storten. Enkele weken terug begonnen ict-branche-organisaties Fenit en de Vereniging ICT-Nederland een campagne om automatiseerders in te zetten als docenten in het onderwijs. Andere organisaties helpen scholen met het inrichten van hun PC-lokalen.
De stichting heeft nog geen bestuur. Adviseurs zijn er wel, onder meer de Amsterdamse wethouder Pauline Krikke en de heer Akkermans, hoogleraar bedrijfsinformatica aan de Vrije Universiteit. Samen met hen zoekt de stichting sponsors, om daarmeee-learning programma's aan te bieden. Voorlopig is het enige certificaat dat de stichting biedt het Cnap (Cisco Certified Network Associate), de opleiding tot netwerkbeheerder. In Nederland zijn inmiddels van 28 van de 43 ROC's (Regionale Opleidingscentra) afnemer van deze opleiding, aldus programma manager Shannon Bigelow. Verder doen twee hbo's en twee havo/vwo-scholen mee.
Straathof verwacht niet dat andere bedrijven de stichting zullen zien als middel om de eigen cursus aan de man te brengen. "Alle ict-bedrijven hebben een groot belang bij het stimuleren van dit deel van het onderwijs. Levert een concurrent een beter lesprogramma, dan zetten we dat in, zonder problemen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.