Gemeenteweb kraakt regeling internetsubsidie

De subsidieregeling van minister Van Boxtel voor gemeenten die een gemeentelijke website zetten, deugt van geen kanten.

De vier miljoen gulden, die hij opzij gelegd heeft, is veel te weinig en de voorwaarden zijn veel te streng. Dat stelt de Stichting Gemeenteweb, waarbij zo'n honderd gemeenten zijn aangesloten.
Aangezien het subsidiebedrag per gemeente 25.000 gulden bedraagt, kunnen van Van Boxtels potje 160 initiatieven profiteren. Dat is nog geen 30 procent van het totaal aantal gemeenten. Volgens Gemeenteweb zijn 'een paar handenvol' al een eind op streek; die gemeenten hebben geen ondersteuning nodig. Maar 'toch altijd nog 250 gemeenten' vallen buiten de boot. Gemeenteweb vraagt zich af hoe zich dat laat rijmen met het verlangen van Van Boxtel dat alle gemeenten over anderhalf jaar op internet zitten.
Daarbij komt dat de subsidie bedoeld is voor een productencatalogus, die maar een onderdeel is van een website, zodat gemeenten die nog geen site hebben, er niets aan hebben. Aan de andere kant worden voorlopers gestraft, want in de catalogus moeten tenminste honderdvijftig gemeentelijke producten en diensten worden beschreven en als gemeenten er al een online hebben met meer dan 75 items, komen ze niet voor een bijdrage in aanmerking.
Gemeenteweb bekritiseert voorts de eis dat de productencatalogus raadpleegbaar moet zijn voor slechtzienden en blinden. En dat zij minimaal vijftig formulieren moet bevatten, kan Gemeenteweb's goedkeuring evenmin wegdragen. "Als dat echte digitale formulieren worden, moet de kleine onervaren gemeente direct doorpakken met de interactiefuncties van internet. Dat heeft gevolgen die verder reiken dan het opzetten van een website," stelt de organisatie. Dit is een merkwaardig punt van kritiek, want de regeling stelt die interactiviteit niet als voorwaarde. Het formulier moet zich laten afdrukken, zodat het per post kan worden opgestuurd. Per email mag, maar hoeft niet. Dit element heeft juist tot verbazing geleid bij anderen, die dat als een gemiste kans zien voor de stimulering van interactieve sites.
Volgens Gemeenteweb was Van Boxtels subsidieregeling van vorig jaar, waarbij gemeenten in groepen van vijf moesten opereren om 'bestuursinformatie' te ontsluiten, voor veel gemeenten ook al een brug te ver. "De aanvraag werd veelal om deze reden niet ingediend, of men probeerde het wel, maar kon niet aan de voorwaarden voldoen." Gemeenteweb heeft indertijd een flink aantal gemeenten begeleid bij hun internet-projecten.
De stichting bepleit voor beginnende gemeenten een 'basisjaar', waarop ze zich op internet kunnen manifesteren met statische informatie, aangevuld met een nieuwsrubriek. Ze kunnen de zaak dan geleidelijk aan uitbouwen en wanneer ze daarbij 'via Den Haag de mogelijkheid krijgen om (al dan niet gesubsidieerd) zich bij centraal ontwikkelde protocollen, standaardproducten en procedures aan te sluiten', zullen ze dat, aldus Gemeenteweb, 'als praktische winstopties opvatten'.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.