Fujitsu snijdt fors in dochter ICL

Fujitsu, Japans' grootste computerproducent, gaat fors snijden in zijn internationaal opererende dochter ICL.

Details zijn nog niet bekend gemaakt, maar in ieder geval is duidelijk dat bij ICL in Engeland inmiddels al honderd senior managers gevraagd is te vertrekken.
De zware ingreep van Fujitsu volgt op de mislukte beursgang van ICL in augustus. Toen al werd duidelijk dat de Fujitsu-dochter zich zou concentreren op de omschakeling naar een dienstenbedrijf. Directeur Frank Boekel van ICL Nederland toonde zich op dat moment inComputablenog opgelucht over het uitstel van de beursgang. "Hiervoor moet een bedrijf een aantal kwartalen achter elkaar solide resultaten laten zien, zodat het voldoende vertrouwen uitstraalt. We moeten eerlijk vaststellen dat dit niet is gelukt."
Of de reorganisatie ook voor de Nederlandse vestiging van ICL ingrijpende gevolgen heeft, is nog niet duidelijk, maar Fujitsu-topman Naoyuki Akikusa hanteerde in deFinancial Times in ieder geval harde taal: "Het management van ICL was teveel geconcentreerd op een mogelijke beursgang. Dat is niet de manier waarop een bedrijf zou moeten functioneren. Het management had zich op de klanten moeten richten, niet op een mogelijke beursgang. Er stonden teveel medewerkers op de loonlijst die te weinig te doen hadden". Vandaar dat Fujitsu enkele maanden geleden ICL-topman Keith Todd de laan uitstuurde. Hij was het brein achter de beursplannen.
ICL heeft tussentijds nog geprobeerd de aandacht te verleggen van het leveren van computers naar het leveren van e-handelsdiensten. Maar Akikusa maakte duidelijk dat het concern zich meer had moeten richten op het stroomlijnen van de productie en het behalen van een hogere winstmarge. "Ik ben niet van plan me volledig op het internet te gaan richten", aldus de Fujitsu-topman, en dat betekent slecht nieuws voor de ambities van ICL Nederland-directeur Frank Boekel. Hij verklaarde eerder dat "ICL moet uitgroeien tot een e-services bedrijf".
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-23T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.