EU-besluit remt elektronische handel

Consumenten kunnen voortaan in eigen land naar de rechter stappen als zij ontevreden zijn over online aankopen. Dit zal de groei van e-handel beperken.

De Europese Unie is het eens geworden over de stelregel dat een lokale rechter zich moet uitspreken over een conflict tussen een consument en een leverancier. Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Luxemburg, Ierland en een groot aantal ondernemingen hebben zich vergeefs tegen dit voornemen verweerd. De wet treedt volgend jaar maart in werking binnen de 15 EU-landen.
Richard Lamb, specialist in Electronic Commerce, ziet grote gevolgen voor bedrijven die hun producten via Internet willen exporteren. Vooral het mkb zal de hoge juridische kosten niet kunnen dragen. Hierdoor zullen minder mkb-bedrijven producten aanbieden via Internet. Het gevolg is dat de ontwikkeling van elektronische handel (in Nederland) nog langzamer zal verlopen dan nu al het geval is. "Er is al geruime tijd een lobby van consumentenbonden gaande om consumenten te beschermen tegen miskopen via Internet. Het mkb zal met deze nieuwe wetgeving een juridisch netwerk om zich heen moeten vormen om problemen tegen te gaan. Het is bijna niet te controleren of het daadwerkelijk om een 'miskoop' gaat of dat het product bijvoorbeeld wel of niet geleverd is. Voor consumenten is het uiteraard wel een goede oplossing. Ik heb al uit de markt te horen gekregen dat een aantal ondernemers al niet meer durft te exporteren. Voor cd's en ander kleinspul zijn de kosten nog te overzien, maar voor grotere producten kunnen die aanzienlijk oplopen. Als een cd niet is aangekomen, kan een bedrijf er nog een opsturen zonder daadwerkelijk hoge kosten te maken. Voor grotere producten zijn de kosten aanzienlijk hoger, waardoor met name kleine bedrijven dit niet zo snel meer in hun assortiment zullen plaatsen. Of ze gaan het alleen in Nederland verkopen zodat zij alleen met de Nederlandse wetgeving te maken kunnen krijgen. Grotere bedrijven zullen niet zo snel hun assortiment aanpassen. Voor business to business gerelateerde organisaties zal de wet niet of nauwelijks gevolg hebben aangezien deze relaties meestal ondersteund worden door goede contracten", aldus Lamb.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-06T00:00:00.000Z Tania Veldkamp
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.