Helft ouderen bang voor technologie

De vele Internetcursussen voor ouderen ten spijt, ziet de helft van de Nederlandse bejaarden de technologische ontwikkelingen vol wantrouwen tegemoet.

Ruim 4 van de 10 hebben de grootste moeite met het bedienen van allerlei apparaten, waarbij uiteraard de computer een belangrijke plaats inneemt, zo blijkt uit een onderzoek van het Nipo in opdracht van de ouderenbond Unie KBO.
Volgens de Unie blijkt uit het onderzoek dat de kloof tussen ouderen en techniek steeds groter wordt in plaats van kleiner. Op een symposium deze week bepleitte de bond daarom een nationaal actieprogramma om de technische achterstand van ouderen terug te dringen. Producenten van apparaten krijgen in de optiek van de Unie KBO een belangrijke rol in het actieprogramma.
Aan de oude klacht dat gebruiksaanwijzingen abracadabra bevatten, is namelijk nog altijd niets veranderd: drie van de tien ouderen snappen er helemaal niets van.
De videorecorder en het mobieltje hebben de weg naar de oudere consument inmiddels aardig gevonden, zo blijkt uit de enquete: een op de drie heeft een gsm, de helft heeft een video. Een computer is in minder dan een op de 5 huishoudens te vinden, en in minder de helft daarvan is ook een Internetaansluiting.
Dat verontrust de bond, omdat 'volwaardige participatie in de samenleving in de toekomst vrijwel onmogelijk is zonder kennis en vaardigheden van de nieuwe informatie- en communicatietechnologie'.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-13T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.