CMG krijgt onvoldoende voor Schoolfact 6

De gebruikersgroep van Schoolfact 5, een administratiesysteem voor 60 procent van de scholen in het voortgezet onderwijs, ruziet met de ontwikkelaar CMG.

De groep wil het pakket en de helpdeskmedewerkers overnemen, maar vindt de prijs te hoog. CMG wil de extra inkomsten gebruiken om de te hoge kosten voor het ontwikkelen van de opvolger van het pakket te compenseren.
Gerrit van Weelden wil niet in details treden. Volgens de directeur van de Stichting Dienstverlening Gebruikersorganisaties Informatievoorziening (Sdgi) zijn de onderhandelingen tussen gebruikersgroep en IT-bedrijf in een cruciaal stadium beland. Namens de gebruikersvereniging Informatiebeheer Onderwijs (IBO) onderhandelt hij sinds deze zomer met CMG. IBO hoopt van CMG zowel het programma Schoolfact 5 als de helpdeskmedewerkers over te nemen. "De gesprekken zitten vast op het geld. CMG houdt de hand op de knip."
De directeur had dat laatste liever niet gezegd; de gesprekken met CMG zijn net sinds een paar dagen weer op gang. Van Weelden is ongelukkig met de opstelling van CMG; het bedrijf probeert volgens hem de 'te hoge' ontwikkelkosten van Schoolfact 6 te compenseren door voor de overdracht van versie 5 veel geld te vragen.
Bij het ontwikkelen van de opvolger van Schoolfact 5 heeft CMG fouten gemaakt, stelt Van Weelden. "Bijna uitsluitend management-fouten. Het bedrijf zette teveel onervaren medewerkers in." Ook hierover wil de directeur geen verdere mededelingen doen: "Ik sta onder geheimhouding. Ik zou er echter een boek over kunnen schrijven."
De 380 bij IBO aangesloten scholen wachten al een jaar met smart op Schoolfact 6. Versie 5 is tien jaar oud en sluit niet meer aan op de huidige organisatie van het onderwijs. De opwaardering is ambitieus. Het pakket moet kunnen omgaan met nieuwe onderwijsmethoden, Leerwegen in het vmbo (het voormalig mavo en vbo), het Studiehuis en de Tweede fase structuur, die een andere indeling van klassen en vakken tot gevolg hebben.
Het nieuwe onderwijs moet leerlingen op een meer individuele manier kunnen begeleiden en Schoolfact 6 moet daarbij helpen. Het moet met alle variaties in leerstijl en studielast overweg kunnen. Ook het door scholen gewenste Leerlingvolgsysteem moet er een plek in krijgen. Door gebruik te maken van Internet moeten ook leerkrachten, leerlingen en ouders het kunnen toepassen. Het moet de mogelijkheid bieden via de computer lessen te volgen en toetsen te maken.
Dat blijkt teveel. Begin dit jaar komt CMG tot de ontdekking dat het nieuwe pakket veel complexer wordt dan verwacht, vertelt Peter Zuidema, lid van de Raad van Bestuur bij CMG: "Met name de toepassing van webtechnologieën zorgde voor nogal wat hoofbrekens." Deze zomer lijkt CMG nog, ondanks de tegenslagen, verder te gaan met de opwaardering. Op 8 november maakt IBO bekend dat de ontwikkeling van Schoolfact 6 wordt gestopt. Mislukt, zo staat er op de website.
Volgens René Meijer breekt er op dat moment paniek uit bij IBO. Hij is beleidsmedewerker van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) in Tilburg. De vereniging vormt het bestuur voor 42 scholen in Brabant en Limburg - met 60.000 leerlingen het grootste schoolbestuur in Nederland en de grootste gebruiker van Schoolfact 5.
Meijer is te spreken over noch CMG noch IBO. "Schoolfact 6 is een blunder van CMG." IBO houdt het bedrijf niet aan de gemaakte leveringsverplichting, maar besluit versie 5 over te nemen en wil met een andere partij verder werken aan 6. Meijer: "IBO vergeet zich zakelijk op te stellen. En daarvoor hebben de scholen zes miljoen gulden betaald?"
Het bedrijf heeft volgens hem verzwegen dat de ontwikkeling van Schoolfact 6 spaak liep. Hij vindt dat de gebruikersvereniging is misleid, doordat CMG in juni verzekerde dat 6 er koste wat kost zou komen. "Uiteindelijk besluit CMG te stoppen. IBO wordt in de luren gelegd met het aanbod dat het de medewerkers van Schoolfact 5 mag overnemen. IBO durft niet te weigeren, want het is bang een gerechtelijke procedure tegen CMG niet te overleven."
Meijer stelt dat OMO op eigen houtje CMG aansprakelijk zal stellen. Ook is het lidmaatschap van IBO opgezegd. Wachten op Schoolfact 6 wil OMO niet. "We gaan werken aan een eigen alternatief."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.