Het 'modder gooien' is nu echt begonnen

De ruzie tussen Maurice de Hond en de commissarissen van Newconomy heeft een nieuw hoogtepunt bereikt.

Gisteren maakte commissaris Pieter van Hoogstraten een nettoverlies over 2000 van tussen de 33 miljoen en 38 miljoen euro bekend.
Van Hoogstraten die na het wegzenden van de complete Newconomy-top in zijn eentje de directie vormt, haalde daarmee de woede van De Hond op zijn hals. Volgens de geschorste bestuurder probeert Van Hoogstraten zo zijn tegenstander zwart te maken.
De Hond stelde dat 'met het bekend maken van die cijfers het modder gooien door de Raad van Commissarissen echt is begonnen'. Hij noemde de cijfers niet reëel. Het is zelden in de geschiedenis van ondernemend Nederland voorgekomen dat een ex-bestuurder en zijn commissarissen zo vechtend over straat gaan. De Hond verweet Van Hoogstraten hem opzettelijk te willen beschadigen. Hij zei: "Je kunt natuurlijk net zo negatief herwaarderen als je wilt, als dat je toevallig om een andere reden goed uitkomt, die niets met de eigenlijke bedrijfsvoering heeft te maken".
De commissarissen stellen daar tegenover dat niet zij zelf, maar de accountant de cijfers heeft opgesteld. En deze accountant is door De Hond zelf aangesteld. Sterker nog, hij handelt volgens de waarderingsgrondslagen die De Hond zelf heeft bepaald.
Maar de commissarissen zijn nog niet af van De Hond. Voor woensdag heeft de man die 'va banque' lijkt te spelen, een openbare bijeenkomst voor aandeelhouders en media aangekondigd. De Hond gaat daar verdere opening van zaken geven. Hij kiest dus duidelijk voor de aanval. De Hond zal dan ook moeten uitleggen waarom hij tijdens zijn nieuwjaarsboodschap op 11 januari zo'n rooskleurig beeld gaf. Hij zei toen tevreden te zijn over de ontwikkeling bij de meeste deelnemingen. Begin november kwam Newconomy met de prognose dat het resultaat over 2000 fors boven de 1,4 miljoen euro uit zou stijgen, de nettowinst van het jaar daarvoor.
Maar gisteren moest het resultaat als gevolg van afwaarderingen aanzienlijk neerwaarts worden bijgesteld. In tegenstelling tot eerder uitgesproken verwachtingen zal het resultaat negatief zijn. Sommige deelnemingen staat het water tot aan de lippen. Anderen draaien redelijk, maar krijgen het ook uiterst moeilijk, omdat Newconomy geen cent meer kan bijpassen. Andere financiers houden momenteel de vinger op de knip.
Overigens kan Newconomy voorlopig nog wel doordraaien. Het eigen vermogen eind 2000 komt uit op een bedrag tussen 62 miljoen en 67 miljoen euro. Newconomg wil niet zeggen bij welke deelnemingen het sterkst is afgewaardeerd. Maar zeker is dat de bijstellingen over een breed front zijn gedaan. De definitieve cijfers volgen op 19 maart.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-05T00:00:00.000Z Redactie VNUnet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.