Beursnotering brengt lang niet altijd gloria

Bedrijven als Peoplesoft en Siebel zien hun omzet en winst door de verkoop van softwareproducten flink stijgen. De beurs waardeert de resultaten maar matig.

Volgens Caspar Joustra, directeur Benelux bij Peoplesoft, is het managen van de verwachting rond bedrijfsresultaten een vak apart. "In oktober bracht Peoplesoft in een winstverwachting naar buiten dat de winst per aandeel verhoogd kon worden van 50 tot 55 dollarcent naar 60 dollarcent per aandeel. Je ziet dat de beurs toch meer verwacht. Een dag na bekendmaking van de kwartaalcijfers verloor het Peoplesoft-aandeel 17 procent op de beurs."
Afgezien van winstnemingen trok één financieel analist zijn koopadvies voor het aandeel Peoplesoft in. "We kregen een afwaardering van Morgan Stanley. Hierdoor kelderde het aandeel Peoplesoft met 10 dollar naar 40 dollar. Daar helpt een rendement van 350 procent over de afgelopen 18 maanden niets aan."
Charles Phillips, analist bij Morgan Stanley Dean Witter, veranderde zijn advies vanoutperform naarneutralvanwege het feit dat de prijs van het aandeel ongewoon hoog stond. Dit terwijl de koers van andere softwarebedrijven op dat moment op een zeer laag peil stonden gezien eerdere prestaties. Ook betwijfelde de analist of het bedrijf in staat zou zijn om de komende tijd een zelfde groei te realiseren als het afgelopen kwartaal. Craig Wood, analist voor Merrill Lynch, schreef de koersval van het aandeel toe aan het feit dat het bedrijf weliswaar goede resultaten te melden had, maar dat deze niet veel hoger lagen dan mensen al verwacht hadden.
Ook Siebel dat met Peoplesoft concurreert op het gebied van crm-software (customer relationship management) zag na het uitbrengen van zijn kwartaalcijfers de aandelen flink in waarde kelderen. De Siebel-aandelen liepen terug naar onder de 60 dollar, terwijl ze in december nog meer dan 100 dollar noteerden. Ook Siebel wist met 20 dollarcent per aandeel 5 dollarcent beter te presteren dan de financieel analisten verwacht hadden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-09T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.