Boonstra verdacht van voorkennis

Er dreigt een smet te ontstaan op het onbevlekte blazoen van Philips-voorman Boonstra. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) heeft bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan over mogelijk misbruik van voorwetenschap door Boonstra. De scheidend bestuursvoorzitter van Philips heeft dit gisterochtend zelf publiekelijk gemaakt.

De aangifte van de STE houdt verband met een in maart 2000 uitgevoerde aankoop van aandelen door Boonstra. Vlak daarna werd Endemol voor 12,1 miljard gulden overgenomen door Telefónica. Het Spaanse telecommunicatieconcern bood 158 euro per aandeel, wat een premie van 20 procent op de koers inhield. De dagen voordat het bod werd gedaan maakte de koers van Endemol al een forse sprong bij zeer hoge omzetten. Dit hield verband met het gerucht dat Nina Brink van World Online het bedrijf zou overnemen.
Boonstra's levensgezellin Sylvia Tóth, de voormalige bestuursvoorzitter van Content, had zitting in de raad van commissarissen van Endemol, alvorens het bedrijf door Telefónica werd overgenomen. Vraag is nu of Boonstra meer wist over de transactie op het moment dat hij zijn pakket aandelen Endemol kocht.
De Philips-topman heeft zowel de STE als het OM zijn volledig medewerking aangeboden en zegt 'met vertrouwen' de verdere gang van zaken af te wachten. In de tussentijd weigert Boonstra invulling te geven aan zijn beoogde commissariaten bij Heineken en ABN Amro. Dat hebben beide ondernemingen gisteren bekend gemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-11T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.