SAP moet de helft van de winst inleveren

Tot dusverre leek SAP, wereldmarktleider in business-software, nog redelijk immuun voor de globale terugval in it-bestedingen.

Maar na de bekendmaking van de derde kwartaalcijfers moet dit beeld worden bijgesteld. Het Duitse softwareconcern verraste de beleggers onaangenaam met een winstval van 55 procent, van 83 miljoen naar 37 miljoen euro. De omzet steeg weliswaar met 16 procent naar 1,65 miljard dollar, maar SAP gaf aan dat de omzetstijging over heel 2001 waarschijnlijk niet 20 maar 15 procent zal bedragen. De belangrijkste oorzaak hiervan is de tegenvallende verkoop van softwarelicenties, tot dusverre altijd een stabiele bron van inkomsten. Bovendien moest SAP in zijn derde kwartaalcijfers een extra last van 41 miljoen euro opnemen voor de acquisitie van Toptier Software en een extra verlies incasseren van Commerce One, waarin het Duitse softwarebedrijf een belang heeft van 20,1 procent.
 
SAP heeft aangegeven vooral in de Verenigde Staten banen te gaan schrappen, maar het is nog niet duidelijk hoeveel dat er zullen zijn. De helft van SAP's omzet komt uit Europa. Daar wist het bedrijf nog een winstgrei van 32 procent te bereiken. Maar in de VS zijn de cijfers aanzienlijk magerder (7 procent winstgroei), terwijl Azië voor een negatief winstsaldo van 6 procent zorgde. De tegenvallende resultaten van SAP kwamen extra hard aan, omdat het bedrijf vier weken geleden nog had verzekerd dat de winstverwachtigen zouden worden waargemaakt, ondanks de aanslagen in de VS. In reactie daalde de koers eind vorige week dan ook met 12 procent naar 111 euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-22T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.