Nieuwe klap voor Franse Umts-veiling

De Franse Umts-veiling begint op een steeds groter fiasco uit te lopen. Gisteren haakte Bouygues Telecom af voor een Umts-licentie, waarmee er nog maar twee liefhebbers zijn voor vier licenties.

Bouygues Telecom vindt de licenties, die Parijs aanbiedt voor 4,95 miljard euro per stuk, te duur. Vorig week woensdag besloot het consortium ST3G, eigendom van Suez Lyonnaise des Eaux en het Spaanse Telefónica, al om geen bod uit te brengen.
SFR/Cegetel is tot nu toe de enige die zich formeel heeft aangemeld. France Telecom zal zich daar vandaag, de laatste dag van de inschrijving, overigens zonder twijfel bij voegen. Maar met twee onverkochte licenties heeft de staatskas een 'gat' van 9,9 miljard euro (21,8 miljard gulden).
In tegenstelling tot de veilingprocedures in Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland besloot Frankrijk tot een zogeheten schoonheidswedstrijd, waarbij een vaste prijs per licentie geldt, maar waarbij de staat een keuze maakt uit de aanbiedingen. Milieuaspecten en werkgelegenheid kunnen doorslaggevend zijn.
Bouygues Telecom, onderdeel van het bouwconcern Bouygues, liet gisteren weten liever gebruik maken van GSM- en Gprs-technologie voor het ontwikkelen van mobiele multimediadiensten. Dat is volgens het bedrijf een stuk goedkoper dan 11 miljard gulden voor een licentie voor een technologie die volgens sommigen over een paar jaar al weer achterhaald zal blijken. Veel grote telecombedrijven hebben flinke klappen op de beurs moeten incasseren door de enorme bedragen die ze vorig jaar betaalden voor Umts-licenties. Het Nederlandse KPN Telecom zit door het Umts-avontuur in flinke financiële problemen en is sinds het hoogtepunt van maart vorig jaar meer dan driekwart van zijn beurswaarde kwijtgeraakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-31T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.