Sony, IBM en Toshiba in superchip-alliantie

Sony Computer Entertainment, IBM en Toshiba hebben een monsterverbond gesloten voor de ontwikkeling van en 'supercomputer-in-chipvorm'.

De deal betekent overigens niet dat IBM verzekerd is van een contract voor nieuwe chiptechnologie op Sony's PlayStation 3, zoals de BBC suggereerde.
De chip die de drie technologische zwaargewichten gaan ontwikkelen is bedoeld voor een nieuwe generatie toepassingen voor het breedband tijdperk. Het trio zal de komende vijf jaar gezamenlijk meer dan 400 miljoen dollar in het chipproject steken. Het centrum van de ontwikkeling wordt gevestigd in Austin, Texas. Op het hoogtepunt zullen in het onderzoek en ontwikkelingscentrum driehonderd computerexperts en chipontwikkelaars werkzaam zijn.
De nieuwe microprocessoren, die onder de codenaam 'Cell' worden ontwikkeld, bevatten onder anderesilicon-on-insulator (Soi) transistoren en 'low-K' di-elektrische insulatie, op afmetingen die 10.000 keer kleiner zijn dan een menselijk haar. Daarmee kan consumtenapparatuur worden gebouwd die minstens even krachtig is als IBM's Deep Blue supercomputers, maar die tegen vele lagere energieniveau's opereren. Bovendien zijn de miniscule chips voorzien van een supersnelle breedbandtoegang.
Volgens de BBC zou de bovenstaande deal voor IBM de weg vrijmaken om in het bezit te komen van het contract voor de levering van chiptechnologie voor Sony's PlayStation. Maar dit bericht wordt door Sony naar het rijk der fabelen verwezen. "Soms is twee en twee ineens achttien", aldus een Sony-woordvoerder, die daarmee aangaf dat in het bericht van de BBC twee zaken door elkaar heen waren gehaald.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-13T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.