Supercomputer feestelijk in werking gesteld

Wetenschappers van de Amerikaanse overheid en IBM hebben woensdag 's werelds krachtigste supercomputer aan het publiek gepresenteerd.

De 110 miljoen dollar kostende Accelerated Strategic Computing Initiative White (ASCI White) kan 12,3 biljoen (teraflop) calculaties per seconde verwerken. Het Lawrence Livermore National Laboratory gebruikt de getallenkraker met name om te simuleren hoe het Amerikaanse nucleaire wapenarsenaal zich zal gedragen ingeval van een lancering. Deze vergaande simulatie is volgens de wetenschappers nodig, omdat de Amerikanen in 1992 zijn gestopt met ondergrondse kernproeven.
ASCI White, een verbijzondering in de RS6000-serie van IBM, is voor de Amerikaanse regering ontworpen door IBM en werd ongeveer een jaar geleden door 28 trucks met opleggers naar Livermore getransporteerd. De kracht van de computer is ongeveer gelijk aan 50.000 desktop computers en de mammoet heeft een opslagcapaciteit gelijk aan 300 miljoen boeken. De ASCI White bevat 8192 microprocessoren, geplaatst in een serie koelkastgrote boxen.
In totaal neemt de supercomputer twee basketbalvelden in beslag en wordt hij gekoeld door een airconditioningsysteem dat drie megawatt aan elektriciteit, gelijk aan een kleine stad, vreet. De mammoetcomputer is duizend keer zo krachtig als Deep Blue, die in 1997 schaakgrootmeester Garry Kasparov versloeg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-16T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.