Microsoft lijkt bereid tot betalen

Microsoft deed gisteren een voorstel om de aanklacht van een groot aantal particuliere pc-bezitters in de antitrustzaak af te kopen. Het bedrijf deed dit met de belofte om de komende vijf jaar voor meer dan een miljard dollar software, computeronderwijs en computers te geven aan enige duizenden van de armste scholen in de VS.

De regeling moet een einde maken aan de aanklacht dat het bedrijf misbruik gemaakt zou hebben van zijn monopolie door een overdreven hoog bedrag te vragen voor standaard met Windows en andere Microsoft-software geleverde personal computers. Overigens moet rechter Frederick Motz de deal nog goedkeuren.
 
Michael Hausfeld, die de particuliere pc-bezitters vertegenwoordigt, zei gisteren dat rechter Motz de deal vandaag krijgt voorgelegd en dat komende dinsdag de zaak in Baltimore tijdens een hoorzitting definitief moet worden geregeld.
 
Volgens Hausfeld kwam het idee voor deze schikking een maand of negen geleden, toen de klagers zich realiseerden dat zelfs bij het winnen van de zaak de 65 miljoen pc-bezitters die voor een tegemoetkoming in aanmerking zouden komen, per persoon maar hooguit tien dollar zouden krijgen. Overleg en onderhandelen tussen de advocaten van beide partijen leverde uiteindelijk deze ongewone overeenkomst op.
 
Overigens is niet iedereen het ermee eens. Een paar advocaten van de eisers gaan er niet mee akkoord omdat ze vinden dat op deze manier de monopoliemacht van Microsoft niet wordt aangepakt terwijl dat nu juist de bedoeling was.
 
Microsoft zelf voelt wel voor de deal. Het softwarebedrijf lijkt gezien de houding van de regering-Bush tot nu toe de hele antitrustzaak tamelijk ongeschonden door te komen. De deal met de particulieren levert een mooie bedrage aan herstel van het geschonden imago.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-21T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.