Weinig te verdienen aan glasvezel alleen

Bedrijven die de infrastructuur van internet verzorgen zullen op termijn hun marges voornamelijk uit toegevoegde diensten moeten halen.

Dit is de voorspelling van Pim Berger, managing director van het Amerikaanse Sitesmith, dat ook met een vestiging in Nederland vertegenwoordigd is. De onderneming die gespecialiseerd is in het beheren van complexe websites voor grote bedrijven, is vorig jaar opgekocht door het eveneens Amerikaanse Metromedia Fiber Network (MFN). MFN legt glasvezelnetwerken aan en exploiteert deze in stedelijke gebieden in de Verenigde Staten. Ook heeft het concern datacenters in zijn portfolio. Het exploiteert deze onder de naam Abovenet.
Sinds vorig jaar is MFN net als veel andere Amerikaanse tegenvoeters de oceaan overgesprongen naar Europa. Naast Londen en Parijs is ook de Amsterdamse regio opgeluisterd met een colocatie-centrum, waar bedrijven hun serverpark zonder zorgen aan hogesnelheids-internet kunnen koppelen. In de bij Schiphol gelegen vestiging werken technici naarstig aan grote dieselturbines die een eeuwige, ononderbroken stroomvoorziening moeten garanderen. Voor de deur staat een grote vrachtwagen van de Nuon te brullen, omdat de energieproducent de reguliere stroomvoorziening niet op tijd op orde had. Naast de vrachtwagen is een tweede exemplaar opgesteld, mocht de eerste het begeven.
Volgens Berger maakt de combinatie van MFN het bedrijf tot een succesvolle speler. "Met de incorporatie van Sitesmith kreeg MFN ook de dienstverlening rond hoge IP-snelheidsnetwerken onder zijn beheer. Deze drie onderdelen van het moederbedrijf zijn hier onder één dak verenigd, zodat we klanten een totaaloplossing kunnen bieden. Daarnaast is MFN door de combinatie van activiteiten een speler die nu de concurrentie indark fibretoeneemt, zijn marges ook kan halen uit de dienstverlening. Met Sitesmith kloppen zelfs directe concurrenten als Cityreach en Level 3, die ook hun colocatiecentra in de Amsterdamse regio hebben, aan om gebruik te maken van de Sitesmiths diensten. Op termijn zal dit ons succes zijn."
Berger is pas overgestapt van Pink Roccade naar het Amerikaanse bedrijf. "Sitesmith was op zoek naar mensen die langer dan twee jaar ervaring hebben bij het aanleggen en onderhouden van complexe internetinfrastructuren. Bij mijn vorige werkgever hield ik mij behalve met dit onderwerp ook bezig met desktop-onderhoud en het onderhouden van legacy-systemen. Ik heb nu meer het gevoel dichter bij het kloppend hart van internet te zijn."
Hij is niet bang dat de recente afslanking in de internetwereld zijn sector nadeling zal beïnvloeden. "Je ziet dat er druk is bij de internetstarters. De echt grote bedrijven, zeg maar deglobal 2000, hebben hun reserveringen voor internetinvesteringen allang klaar liggen. Dat soort bedrijven zie ik voor een groot deel als onze toekomstige klanten. Het zijn in ieder geval geen ondernemingen met een hogeburnrate.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-17T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.