Competitie Nederlandse dsl-markt groeit

Lange tijd leek de breedbandmarkt via het bestaande telefonienetwerk zich te beperken tot de consumentenmarkt.

Met een nieuwe troef, symmetrische dsl waarbij de verbinding van en naar de wijkcentrale even groot is, zet een tweetal nieuwkomers hoog in op de Nederlandse dsl-markt.
Vorige week meldde Inovara dat het in 105 wijkcentrales van KPN kasten heeft staan om sdsl (symmetric digital subscriber line) aan te bieden. Deze nieuwkomer op de Nederlandse markt heeft vijftien miljoen euro geïnvesteerd om met zijn infrastructuur en apparatuur het bestaande kopernetwerk van KPN op te waarderen tot een maximale bandbreedte van 2 Mbps beide kanten op. Tot nu toe werd alleen adsl (asymmetric digital subscriber line) aangeboden, waarbij de verbinding van het bedrijf naar de wijkcentrale een stuk smaller is dan andersom. Dit obstakel kent sdsl niet, waardoor het geschikter geacht wordt voor het bedrijfsleven.
Nick Appelboom, commercieel directeur bij Inovora, zegt dat sdsl-dataverbindingen sneller zijn te leveren en bovendien goedkoper. "Als bedrijven al een huurlijn beschikbaar hebben, kunnen we deze lijn binnen twee weken opwaarderen tot maximaal 2 Mbps", aldus Appelboom. Hebben bedrijven deze aansluiting nog niet, dan komt de aansluittijd door KPN hier nog bij. "Nu zijn ondernemingen voor een vergelijkbare bandbreedte aangewezen op geclusterde isdn-lijnen, die naast abonnementskosten ook een tarief kennen voor het gebruik van de lijn."
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 14 september 2001.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.