Files op routers zijn verleden tijd

Natuurkundigen van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een volledig optische internetrouter gebouwd. Deze staat een veel snellere verwerking toe van internetverkeer dan de huidige routers. In het lab bereikten de onderzoekers een verwerkingsnelheid van 2,5 Gbit per seconde. 100 Gbit ligt in het verschiet.

De huidige routers in een glasvezelnetwerk zetten optische signalen om in digitale. Na bestudering van de headers worden de pakketjes de juiste kant op verdergestuurd, waarbij het digitale patroon weer wordt omgezet in een optisch signaal.
 
Het omzetten, nakijken en weer omzetten kost tijd en dat veroozaakt op de routers files van pakketjes. Bedrijven en wetenschappelijke instituten proberen met allerlei kunstgrepen deze files te bestrijden. Een deel van het onderzoek richt zich op het verbeteren van de gebruikte routers. Nieuwe generaties hiervan worden bijvoorbeeld uitgerust met kleinere switches, waardoor er meer in een router passen en de capaciteit toeneemt. Lucent Technologies ontwikkelde een switch die met microscopische spiegeltjes de lichtsignalen doorgeeft. Volledig optisch is de schakelaar niet: de spiegels worden elektronisch op het juiste vervolgpad gericht.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in de van 23 november 2001.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-22T00:00:00.000Z Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.